*

Racing Point tekent protest aan tegen Renault wegens ‘automatisch rembalans-systeem’

Daan de Geus

Daan de Geus

13 oktober 2019 12:51

Racing Point tekent protest aan tegen Renault wegens ‘automatisch rembalans-systeem’
Motorsport Images

De zesde en tiende plek van het team van Renault in de Grote Prijs van Japan staan op de tocht: rivaal Racing Point heeft een protest ingediend omdat het meent dat de Renault-bolides niet legaal zijn.

Renaults RS19’s zijn volgens Racing Point voorzien van een soort van tevoren in te stellen systeem dat de rembalans automatisch reguleert, oftewel een ‘pre-set lap distance-dependent brake bias adjustment system’.

Hoe dat systeem zou werken, specificeert Racing Point niet, maar een mogelijk voordeel zou kunnen zijn dat de coureurs zelf de rembalans niet al rijdende hoeven aan te passen. Een ander mogelijk voordeel is dat de rembalans door dit automatische systeem elke ronde identiek is, wat het rijden eveneens makkelijker maakt.

Lees ook: Flinke tijdstraf voor Leclerc na incident met Verstappen

De wedstrijdleiding heeft het protest van Racing Point gehonoreerd en gaat onderzoek doen. Daarvoor is van beide Renault-bolides de ECU (electronic control unit) en het stuurwiel ingenomen. Er is nog geen tijdstip gesteld voor wanneer de stewards met een beslissing moeten komen, dat hoeft in elk geval zeker niet zondag al te zijn.

Mochten de Renaults illegaal worden verklaard, dan moet Daniel Ricciardo – afhankelijk van de strafmaat – zijn zesde plek inleveren en verliest Nico Hülkenberg zijn tiende plek. Eerder dit jaar kregen beide Alfa Romeo’s na afloop van de Grote Prijs van Duitsland dertig strafseconden bij hun tijd opgeteld omdat ze illegaal waren.

Lees ook: Dubbele straf voor Alfa Romeo in Duitsland

Als Ricciardo en Hülkenberg uit de uitslag worden gehaald of teruggezet, profiteert Racing Point zeer waarschijnlijk. Sergio Pérez schuift dan mogelijk op van de negende naar de achtste plek, Lance Stroll van elf naar negen.

Frappant is natuurlijk dat Pérez eigenlijk helemaal geen punten had moeten scoren: hij crashte in de laatste ronde, maar omdat de race officieel een ronde te vroeg werd ‘afgevlagd’ door een fout met de tijdmeting is hij toch als negende geklasseerd. Dit kostte Stroll zijn tiende plek, maar hij krijgt mogelijk dus alsnog punten toegewezen.

Lees meer over

racing point Renault