Kimi Räikkönen komt dit seizoen niet meer in actie voor Lotus. De Fin laat de laatste twee races schieten om aan zijn rug geopereerd te worden.

Het Finse Turun Sanomat, doorgaans goed op de hoogte van alles wat Räikkönen aangaat, bericht dat de wereldkampioen van 2007 dit jaar niet meer in actie komt om aan de rugproblemen geholpen te worden waar hij al enige tijd mee kampt.

Räikkönens manager Steve Roberts vertelt aan de Finse publicatie dat de coureur ‘naar aanleiding van advies van experts’ komende donderdag onder het mes gaat. Daarna moet hij vier weken herstellen, waardoor hij dit jaar dus niet meer in actie komt.

“Het is teleurstellend dat Kimi’s samenwerking met Lotus op deze manier ten einde komt, na twee mooie seizoenen, maar Kimi kan deze ingreep niet langer uitstellen”, verklaart Robertson daarbij. “Het is absoluut noodzakelijk dat hij nu geholpen wordt, zodat hij in 2014 fit en gezond aan de start kan verschijnen.”

Räikkönen heeft al sinds zijn debuutjaar 2001 af en aan last van rugklachten, en deze speelden eerder dit jaar weer op pijnlijke wijze op tijdens het raceweekend in Singapore. Hoewel het daarna weer beter leek te gaan, meldt Robertston nu aan het Britse Autosport dat Räikkönen ’te veel pijn heeft om nog te rijden’.

Timing
Räikkönens afzegging komt in ieder geval voor zijn team ogenschijnlijk onverwachts. Lotus stuurde eerder deze week namelijk nog een persbericht de deur uit waarin de coureur vooruitblikt op zijn deelname aan de Grand Prix van de Verenigde Staten van volgende week.

Boze tongen zullen ongetwijfeld beweren dat Räikkönens beslissing verbonden is aan het financiële dispuut dat hij al een tijdje heeft met Lotus, dat hem naar verluidt nog zo’n vijftien miljoen euro aan salaris schuldig is.

De vraag is nu natuurlijk wie Lotus als vervanger in Räikkönens auto zet. Testrijder Davide Valsecchi is een optie, maar er is een kleine kans dat Lotus elders nog een meer ervaren kracht weet te vinden.