Nu Kimi Räikkönen bekend heeft gemaakt dat zijn seizoen erop zit, is de grote vraag wie de laatste twee races gaat rijden voor Lotus? Wordt het testrijder Davide Valsecchi, of komt er nog een verrassing?

Wie Lotus in de auto gaat zetten nu Räikkönen heeft afgezegd, is voorlopig gissen. Testrijder Davide Valsecchi wacht al het hele jaar op een kans en leek in Singapore zelfs al even zijn debuut te gaan maken, maar het is niet uitgesloten dat Lotus ergens anders een meer ervaren coureur vandaan haalt.

Er staat in de laatste twee races immers nog veel op het spel voor Lotus, dat samen met Mercedes en Ferrari om de tweede en derde plek bij de constructeurs vecht, en qua prijzengeld is het verschil tussen tweede, derde of vierde worden aanzienlijk.

Het zou voor Lotus dus een risico zijn een coureur die nog nooit een Grand Prix heeft gereden in te zetten, zeker aangezien Valsecchi niet als een serieuze kanshebber geldt voor een Lotus-zitje voor komend seizoen. De keuze voor 2014 gaat namelijk tussen Williams-rijder Pastor Maldonado en Sauber-corueur Nico Hülkenberg. Of zij eerder weg kunnen – en willen – bij hun teams, is echter maar de vraag.

Vraagtekens
Maldonado’s contractuele situatie bij Williams is onduidelijk, maar Hülkenberg is naar verluidt niet (genoeg) betaald door Sauber en is, mits dat waar is, vrij om te gaan en te staan waar hij wil.

Vraag is echter of Hülkenberg oren zou hebben naar een voortijdige overstap. Het gaat de laatste tijd immers beter met Sauber en het is altijd een risico om onvoorbereid in een nieuwe auto te stappen. Hülkenberg wacht daarnaast al weken op het rondkomen van zijn deal met Lotus, welke afhankelijk is van het doorgaan van Lotus’ deal met investeringsmaatschappij Quantum Motorsports.

Als de deal met Quantum Motorsports er niet komt, moet Lotus volgens teambaas Eric Boullier voor Maldonado en zijn sponsorgeld gaan. Zolang daar geen duidelijkheid over is, valt er voor Hülkenberg dus niets te winnen door voortijdig van team te switchen, want het zou met oog op 2014 zomaar slecht voor hem kunnen uitpakken.

Behalve bovengenoemde coureurs, lijkt Lotus weinig andere opties te hebben. Aangezien het laat in het seizoen is, zullen coureurs die nog vast liggen bij een ander team ongetwijfeld garanties willen voor 2014 alvorens over een overstap na te denken. Al kan Lotus natuurlijk altijd nog een konijn uit de hoge hoed tevoorschijn toveren.