De acht testdagen in voorbereiding op seizoen 2017 zitten erop. Met goede tijden voor Ferrari, dat zelfs nog sneller zegt te kunnen, en slechte tijden voor McLaren, dat wordt gehinderd door problemen met de Honda-motor. Een selectie van de reacties na de achtste en laatste testdag in Barcelona.

Het verslag van de testdag lees je hier.

De reactie van Max Verstappen staat hier.

Fernando Alonso had vandaag geen afspraak met de media en dat zal toch tot enige opluchting van Honda zijn. De Spanjaard was gisteren al kritisch over zijn krachtbron, die niet alleen onbetrouwbaar is maar ook vermogen tekort komt, en vandaag viel hij opnieuw tweemaal stil op het circuit.

Kimi Räikkönen, Ferrari, P1, 1:18.634, 111 ronden
In tegenstelling tot McLaren heeft Ferrari alle reden tot optimisme. Kimi Räikkönen noteerde vandaag de snelste tijd van alle testdagen. “En we konden zelfs nog wel sneller”, stelt hij. “Maar dat was niet het doel van deze test. Natuurlijk probeer je zo snel mogelijk te gaan met waar je me bezig bent. Maar er zijn nog veel verbeterpunten. Dat hoort ook bij testen. Vandaag hadden we een van onze betere dagen, maar het is nog altijd vroeg dag. Tot nu toe ziet het er goed uit, maar laten we zien hoe het gaat wanneer het seizoen echt begint.”

Jolyon Palmer, Renault, P8, 1:20.205, 43 ronden
Bij Renault zijn er eveneens tevreden gezichten. “De RS17 is een genot om te besturen”, zegt Jolyon Palmer. “De auto voelt op alle fronten goed aan en is absoluut een enorme verbetering ten opzichte van de RS16. Mijn laatste middagsessie was zeer bemoedigend. Het gaat een bijzondere race worden met deze auto’s in Australië en ik zie het seizoen met veel vertrouwen tegemoet.”

Nico Hülkenberg, Renault, P6, 1:19.885, 45 ronden
Teamgenoot Nico Hülkenberg is iets terughoudender. “We hebben allerlei afstellingen geprobeerd gedurende de testweken. Sommige werkten goed, anderen minder. Maar we weten nu welke kant we op moeten. Het was fijn om vanmorgen wat meer prestatiegerichte runs te kunnen rijden, maar we weten dat er nog veel meer in zit.”

Carlos Sainz, Toro Rosso, P3, 1:19.837, 132 ronden
Na een aantal moeizame dagen, kon Carlos Sainz vandaag maar liefst 132 ronden afwerken in zijn Toro Rosso. “ Geweldig om de tests af te sluiten met zo’n goede dag”, reageert hij. “We kunnen het seizoen nu een stuk positiever tegemoet zien. We hebben veel tegenslagen gehad, maar vandaag laat zien dat we er klaar voor zijn.”

Lance Stroll, Williams, P9, 1:20.335, 132 ronden
Voor Lance Stroll was de laatste testdag ook een opsteker. Ging het vorige week nog een aantal keer mis, nu legde hij net als Sainz 132 ronden af. “Een goed slot van een goede week”, concludeert de Canadees, die toegeeft toch een klein foutje te hebben gemaakt. “Ik was met een superronde bezig, maar schoot door in bocht 13. Ik lag acht tienden voor op mijn snelste ronde, maar goed het is pas testen. Het was in ieder geval plezierig om op de ultrasofts te rijden en echt veel grip te voelen. De lange runs gingen ook goed, dus het ziet er allemaal positief uit. Na een frustrerende eerste week, waar een en ander gebeurde, is het fijn nu een goede week te hebben gehad.”