Pierre Waché, de technisch directeur van Red Bull, geldt als de stille kracht van Red Bull. De Fransman, die al sinds 2013 in Milton Keynes werkt, heeft samen met meesterontwerper Adrian Newey een belangrijk aandeel in het succes van Red Bull en Max Verstappen. “We hebben dit jaar veel gewonnen, maar dat willen we volgend jaar ook”, zegt hij in een uitgebreid interview met FORMULE 1 Magazine.

Het volledige interview valt te lezen in editie 18/01 van FORMULE 1 Magazine. Hieronder alvast enkele passages uit het interview met Pierre Waché, over zijn samenwerking met meesterontwerper Adrian Newey.


Volg FORMULE1.nl op Whatsapp

FORMULE 1 Magazine is nu ook te volgen via een eigen WhatsApp-kanaal. Volg ons en we nemen je voor, tijdens en na een Grand Prix mee in de paddock en op de grid! Bij ons sta je op pole voor nieuws, video's en achtergronden over Formule 1 en Max Verstappen! 🏎️

Pierre Waché zegt zich bevoorrecht te voelen dat hij nauw mag samenwerken met Adrian Newey. “Zonder hem zou ik niet bij Red Bull hebben gezeten. Hij is de man geweest die me hierheen haalde. Ik heb sinds mijn komst ontzettend veel van gem geleerd. De manier waarop we samenwerken evolueert met het jaar. Hij werkt ook niet meer volledig voor het F1-project, wat betekent dat ik meer ruimte heb. En Adrian is een zeer competitief persoon. Hij geeft nooit op. In veel opzichten is hij een inspiratiebron voor mij. Zijn motivatie en toewijding zijn indrukwekkend, zeker als je nagaat wat hij allemaal al heeft bereikt. Hij daagt je altijd uit na te denken wat nóg beter kan.”

Lees ook: Pierre Waché: ‘We hebben Checo niet goed begrepen’

In die zin lijken Newey en hij best wel op elkaar, vervolgt Waché. Bij een slecht resultaat slaapt hij slecht, vertelt hij. Maar bij een goed resultaat ook. Lachend: “Ik slaap nooit.”

Dan: “Dit werk neemt een groot deel van je leven in beslag. Het zit altijd in mijn hoofd, ook omdat ik werk met een heel goed team. We dagen elkaar altijd uit. Het gevolg is wel dat je ook ’s nachts nog ligt te denken over dingen die gezegd zijn. En de werkomgeving is ongekend competitief. We willen beter zijn dan alle anderen. We zijn geen coureurs, maar ook voor ons is dit werk topsport.”


Volg FORMULE1.nl op Whatsapp

FORMULE 1 Magazine is nu ook te volgen via een eigen WhatsApp-kanaal. Volg ons en we nemen je voor, tijdens en na een Grand Prix mee in de paddock en op de grid! Bij ons sta je op pole voor nieuws, video's en achtergronden over Formule 1 en Max Verstappen! 🏎️

Waché: ‘Het werk is nooit af’

Waché zegt tevreden te zijn met zijn rol als technisch directeur. Een functie als teambaas, op termijn? Hem niet gezien. Hij opereert liever buiten de spotlights, als de stille kracht van Red Bull. “Het werk wat ik nu doe, is wat ik leuk vind. En als je iets hebt wat je leuk vindt, geef je dat niet weg.” Ook al zijn het tropenjaren, bekent hij.

Zeker aan het eind van het seizoen is de vermoeidheid voelbaar. Gas terug? Hooguit even. Waché: “Het werk is nooit af. We hebben dit jaar veel gewonnen, maar dat willen we volgend jaar ook.”

Bekijk hier alvast de volledige F1-kalender voor 2024


Niet één, maar twee edities om 2023 mee af te sluiten: naast het dubbeldikke ‘Jaar van Max’ (132 pagina’s) van FORMULE 1 Magazine ligt nu ook het FORMULE 1 Jaaroverzicht 2023 in de winkel (of bij je thuis als abonnee). Het blad is ook digitaal te lezen en te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland. Herbeleef het seizoen 2023 met ons Jaaroverzicht! Daarin onder andere:

  • Tom Coronel analyseert 2023: Weg met de oude garde!
  • Analyse: Alle tien teams langs de meetlat
  • De beste themaverhalen van alle 22 Grands Prix
  • Race-analyses door Coronel en Bleekemolen
  • Technisch jaaroverzicht: de opkomst van Aston Martin en McLaren
  • Alle cijfers van 2023 (en de eeuwige statistieken!)
  • Onderscheidende fotografie: het mooiste beeld van een fraai jaar
  • En nog veel meer!