De betrouwbaarheid van haar V6-turbokrachtbron is “in het algemeen een punt van aandacht” voor Renault. Dat erkent Renault-topman Cyril Abiteboul.

Afgelopen zondag kwam de focus – zeker in Nederland – weer op de gebrekkige betrouwbaarheid van de Renault-motor te liggen, na Max Verstappens pijnlijke uitvalbeurt op Spa-Francorchamps.

Verstappen was echter niet de enige coureur die last had van de kuren van de Franse V6: ook Jolyon Palmer had het er gedurende het weekend mee te stellen, net als Toro Rosso’s Daniil Kvyat.

Het was, zeker voor Verstappen, echter niet het eerste weekend waarin hij last had van motorproblemen, waarna hij maandag in het Ziggo-programma Peptalk hard uithaalde naar Renault.

Abiteboul, Renaults managing director, draait tegenover Motorsport op zijn beurt niet om de problemen heen: “De betrouwbaarheid is zeker iets waar we ons zorgen om maken.”

De “kwetsbaarheid” van Renaults motorprogramma, zoals Abiteboul het noemt, is volgens de Fransman dan ook ‘in het algemeen een aandachtspunt dat prioriteit moet krijgen’.

“Qua performance liggen we volgens onze eigen planning op schema, maar qua betrouwbaarheid niet”, erkent Abiteboul, volgens wie het doorgaans om verschillende soorten technische problemen gaat.

“Als je er in detail naar kijkt, zie je dat er niet één specifieke oorzaak is voor de problemen waar vooral Max en Jolyon sinds begin dit jaar zoveel last van hebben gehad.”

Verstappens auto wordt weggetakeld na zijn uitvalbeurt op Spa.

“Het is, zoals gezegd, echter niet acceptabel. We willen het beter doen qua betrouwbaarheid en daar ligt de focus nu dus ook voor ons”, zo benadrukt Abiteboul.

‘Onder de maat’
Christian Horner, bij Red Bull de teambaas van Max Verstappen, maakte er na afloop van de race in België geen geheim van dat hij de service van Renault als motorleverancier onder de maat vindt.

Abiteboul heeft zelf ook eerder al erkend dat er geen excuus is voor de problemen, die volgens Renault worden veroorzaakt doordat het van de winter te veel aan de motor heeft veranderd.