Dat het bij Renault niet loopt zoals aan het begin van het seizoen werd gehoopt, zoveel is duidelijk. Teambaas Cyril Abiteboul pleit dan ook voor duidelijk leiderschap, om de spanningen die binnen het team zijn opgelopen uit de weg te ruimen.

Geruchten gaan in de rondte dat de slechte prestaties van dit seizoen ervoor hebben gezorgd dat er bij Renault interne problemen zijn ontstaan. Het schijnt de reden te zijn van de steeds verder uitgestelde beslissing over de rijdersbezetting voor het komende seizoen. Momenteel zijn er drie mannen verantwoordelijk binnen Renault: racing president Jerome Stroll, en teambazen Cyril Abiteboul en Fred Vasseur.

Autosport informeerde bij Abiteboul naar de situatie binnen de formatie. “Er is alleen wat spanning door de prestaties”, verklaarde de Fransman. “Kijk naar Red Bull, vorig jaar was daar veel spanning. Vraag aan Mercedes hoe het daar was toen ze niet goed presteerden. Ook daar was spanning. Natuurlijk ervaren wij dat nu ook.”

“Ik ben niet verrast door de situatie waar we ons nu in bevinden en ik kan die spanning absoluut aan. Als men niet voorbereid is om met die spanning om te gaan en ermee te leven, dan zouden ze niet in de Formule 1 thuishoren.”

Leiderschap
Enkele maanden geleden legde Abiteboul zijn functie bij de motorafdeling van Renault neer om zich te richten op het chassis. Hij ziet in dat er behoefte is aan autoriteit, en doet zijn best om ervoor te zorgen dat men het gevoel heeft dat er de juiste richting op wordt gegaan.

“Het enige wat het team nodig heeft, is niet geld, investeringen of mensen. Het is leiderschap, duidelijk leiderschap. Dat is wat Jerome, Frederic en ik het team moeten bieden. Duidelijk en overzichtelijk leiderschap om te bepalen welke kant we op willen. Momenteel bevinden we ons in het proces om duidelijk te maken dat dat iedereen ten goede zal komen.”

“Iedereen zal moeten accepteren, zowel intern als extern, dat dit alles negen maanden geleden niet eens bestond. Deze hele managementstructuur was er niet”, vervolgt Abiteboul.

www.sutton-images.com Cyril Abiteboul (FRA) Renault Sport F1 Managing Director and Dr Helmut Marko (AUT) Red Bull Motorsport Consultant at Formula One World Championship, Rd6, Monaco Grand Prix, Practice, Monte-Carlo, Monaco, Thursday 26 May 2016.

Cyril Abiteboul, hier in gesprek met Dr. Helmut Marko. Foto: Sutton Images

Vertrouwen
Volgens Cyril Abiteboul hoopt dat Renault de rust en de tijd krijgt om de organisatie op te zetten. Vertrouwen in hun eigen kunnen is er zeker, nu moet het zich nog laten zien aan de buitenwereld.

“Men moet ons tijd geven, zodat we duidelijk weten wie er verantwoordelijk is voor wat. Verspreid over Jerome, Frederic, en ikzelf, hebben we drie type persoonlijkheden, vaardigheden en de tijd om de twee teams goed te organiseren. Wanneer iets niet goed gaat, heeft iedereen het moeilijk. Dat is geen geheim. Maar wanneer een team goed presteert, heeft iedereen het plotseling goed voor elkaar.”

Abiteboul probeert vooral duidelijk te maken dat hij zich geen zorgen maakt over de toekomst van Renault Sport F1 Team. “Het is ons eerste jaar. Iedereen moest zijn eigen ruimte zien te vinden. Iedereen moest zijn plek vinden. Als ik kijk waar het grootste deel van het team doorheen is gegaan, dan maak ik me geen zorgen. We moeten niet verlegen zijn of ons schamen voor wat we doen.”

“We hebben ambitie”, concludeert de Fransman. “Er is niets wat ervoor zorgt dat ik het idee heb dat we niet de juiste richting op gaan met de structuur die we nu hebben.”