Robert Kubica is ondanks dat hij volgende week met een 2017-Renault gaat testen geen optie voor de korte termijn voor de Franse renstal.

Dat verklaart Renault-teambaas Cyril Abiteboul in gesprek met Autosport, waaraan hij vertelt dat Renault in de eerste plaats niet van zins is haar rijdersbezetting te veranderen. Over Nico Hülkenberg bestaan geen twijfels binnen Renault, maar zijn teamgenoot Jolyon Palmer staat flink onder druk. Abiteboul zegt echter achter de Brit te staan: “En dat verandert ook niet.”

“Het klopt dat we met Robert kijken naar wat hij weer kan na zijn ongeluk, met de tests die hij met een 2012-auto heeft gedaan, werk in de simulator en medische checks. We geven hem nu ook een test met een 2017-auto om te zien of hij dat aankan en mogelijk weer races kan rijden. Dat we dat nu doen, komt echter omdat de Hongarije-test simpelweg de laatste kans is hem met een 2017-auto te laten testen.”

Kubica tijdens het Goodwood Festival of Speed. Foto: Sutton Images.

“We kijken daarbij echter naar de middellange of lange termijn. Dit is geen project voor de korte termijn. We zijn namelijk niet van plan onze rijdersbezetting op korte termijn te veranderen”, herhaalt Abiteboul.

De Fransman erkent wel dat Kubica ‘misschien een kandidaat kan worden voor 2018’: “Maar voor we hem daadwerkelijk in overweging kunnen nemen, moeten we dus zien hoe hij met deze snellere auto’s, met meer downforce en power, omgaat. De 2012-auto waar hij mee heeft getest, is daar namelijk niet representatief voor.”

Palmer
Abiteboul stelt verder dat Palmer na de zomerstop, bij de Grand Prix van België, gewoon weer voor Renault racet. “Het plan is om hem de rest van het jaar in de auto te houden.” Palmer is zelfs nog niet uit de race voor een 2018-zitje, zegt Abiteboul: “Het klopt dat we onze opties overwegen. Of hij daar bij hoort of niet, heeft Jolyon zelf in de hand.”

Palmer is aan een lastig seizoen bezig bij Renault. Foto: Sutton Images.