Het nieuwe Renault-fabrieksteam zal over drie jaar mee kunnen strijden om de prijzen. Dat verwacht CEO Carlos Ghosn van het Franse merk.

Renault neemt Lotus over, en dat team heeft net twee moeilijke seizoenen achter de rug. Ghosn ziet evengoed genoeg potentie in de renstal, die van 2002 tot en met 2011 ook al het Renault-fabrieksteam was. “Als je ziet hoe gemotiveerd iedereen bij het team is, zal het een jaar of drie duren voor we competitief zijn”, aldus Ghosn in de Franse krant Le Figaro.

Vrijdag werd bekend dat Renault ook motoren blijft leveren aan Red Bull Racing, zij het onder de naam Tag Heuer. “We blijven onze rol als motorleverancier ontwikkelen”, meldt Ghosn. “Maar alleen daar waar het in het belang van ons eigen team is.”

Veertig jaar

Volgens Ghosn was het uiteindelijk de meest logische keuze voor Renault om weer een eigen team te beginnen. “Het levert ons niet genoeg op als we alleen maar motoren leveren”, aldus de CEO. Ghosn benadrukt ook dat de verdeling van het televisiegeld in de Formule 1 nu gunstiger is voor Renault dan een paar jaar geleden.

De Formule 1-geschiedenis van Renault speelde ook mee in de beslissing Lotus op te kopen, vertelt Ghosn. “Onze naam is al veertig jaar met de sport verbonden. Alleen Ferrari-motoren hebben meer overwinningen en titels behaald dan de onze. Renault voelt zich verbonden met de Formule 1, en ik weet dat de mensen bij de FIA, de FOM en zelfs bij onze rivalen zich ook verbonden met ons voelen.”