Renault maakt er geen geheim van dat het op termijn terug wil naar de absolute top in de Formule 1. In 2019 hoopt het Franse team opnieuw een beetje dichter bij de top drie te komen. Nieuwe aanwinst Daniel Ricciardo moet daar “een sleutelrol” in spelen, stelt teambaas Cyril Abiteboul.

Grote uitspraken deed de teambaas vandaag nog niet: “Het is nog wat vroeg om onze precieze doelen voor volgend jaar vast te stellen, omdat we eerst dit seizoen nog zo goed mogelijk willen afsluiten”, aldus Abiteboul in de persconferentie. De teambaas hoopt vooral dat Renault zijn weg omhoog volgend jaar kan doorzetten.

“Natuurlijk moeten we progressie blijven maken. We haalden nu P9, P6 en P4 in het kampioenschap in drie jaar tijd, dus we hopen dat die progressie doorzet. Maar we weten natuurlijk dat hoe verder je komt, hoe groter de stappen zijn en hoe moeilijker deze worden.”

Renault-teambaas Cyril Abiteboul. © Sutton.

Gapend gat
Het gat naar de topteams is enorm. Kijk maar naar de tussenstand, waar derde team Red Bull 392 punten heeft, ruim drie keer zoveel als Renault (114 punten). Renault zoekt de progressie dan ook vooral in kleine dingen. “We willen bijvoorbeeld dichter bij de topteams zitten in de kwalificatie. In de race willen we niet gedubbeld worden; dat soort doelen zullen we volgend seizoen aankondigen. Je moet in ieder geval verwachten dat we progressie blijven maken.”

Bij de progressie moet Daniel Ricciardo, Renaults aanwinst voor 2019, een belangrijk steentje bijdragen. “We verwachten dat Daniel een sleutelrol speelt”, stelt Abiteboul. “Net zoals hij een sleutelrol gespeeld heeft bij Red Bull, naar onze mening zowel op als naast de baan. Wij hebben het gevoel dat we iemand nodig hebben die de verandering echt uitdrukt”, wijst hij op de komst van de Australiër.

Ricciardo zal het daarvoor op moeten nemen tegen Nico Hülkenberg, die al twee jaar voor Renault rijdt. “Nico doet het ontzettend goed als coureur, dus ik kijk uit naar onze line-up die alle moeite en ambitie van Renault zal vertegenwoordigen.”