Daniel Ricciardo neemt de schuld voor zijn crash volledig op zich. “Ik wilde iets te veel om de tijd die ik bij de start verloor goed te maken.”

Net voordat de race halverwege was parkeerde Ricciardo zijn Toro Rosso in het tunneltje onder de grote tribune aan het eind van de ronde. “Mijn fout”, is de Australiër schuldbewust. “Ik probeerde terrein goed te maken, maar vroeg te veel van de auto. Het is een lastige bocht waar niet veel marge voor fouten is. Ik remde iets te laat, miste de apex en probeerde nog harder te remmen, maar blokkeerde en wiel en schoof de muur in. Dit soort fouten maak ik gewoonlijk niet, maar ik zal er van leren.”

De tijd die Ricciardo wilde goedmaken, had hij bij de start verloren. “Mijn auto bleef zo goed als stil staan”, verklaart hij. “Het was erg frustrerend om direct al zo veel plaatsen te verliezen. Volgens mij zakte ik van de negende naar de viertiende plaats terug. Ik liep dus vanaf het begin achter de feiten aan. Daarna ging het best aardig, totdat ik in de fout ging.”

Ook teamgenoot Jean-Eric Vergne kende een slecht begin van de race. “Mijn start was niet best”, zegt hij. “In een poging dat te compenseren, stapten we over van een tweestopstrategie naar een driestopper. Dit had me alsnog punten kunnen opleveren, maar de banden sleten zo snel dat ik moeite had de auto op de baan te houden. Bovendien dreigde de motor oververhit te raken.”

Vergne kwam daardoor niet verder dan de veertiende plaats. “Dit is altijd al een lange en zware race, maar voor mij leek het nog wel erger, omdat ik niemand had om tegen te strijden”, verzucht Vergne. “Maar ik probeer positief te blijven. De updates op de auto leken te werken en we hebben veel geleerd over de auto. Ik geloof dus nog altijd in een sterk slot van het seizoen. Hopelijk kunnen we daar in Zuid-Korea mee beginnen.”