Valtteri Bottas schreef de Grand Prix van Japan op zijn naam terwijl de Ferrari’s op de eerste startrij stonden. Vettel had een slechte (en valse) start, terwijl Leclerc in aanraking kwam met Verstappen. Er is dan ook opnieuw veel aandacht voor de Ferrari-coureurs in de internationale sportkaternen, maar er is ook aandacht voor de ‘uitblinkende’ Albon en het zesde constructeurskampioenschap voor Mercedes.

”Dat ze achter de twee Ferrari’s op de grid stonden weerhield Bottas en Hamilton er niet van om de Grand Prix in de eerste ronde de leiding te pakken”, zo schrijft het Franse L’Équipe. ”Bottas profiteerde van de valse start van Vettel en de slechte start van Leclerc, die in aanraking kwam met Verstappen, pakte de leiding en gaf die niet meer uit handen. Mercedes zag echter een één-twee uit het zicht verdwijnen. Hamilton gaf alles in de achtervolging naar Vettel, maar zonder resultaat. Maar wat maakt het uit voor het Duitse team? Ze winnen voor de zesde keer op rij het constructeurskampioenschap!”

Lees ook: Mercedes grijpt zesde constructeurskampioenschap na zege Bottas

”De nacht is rood, maar de dag is zilver”, beginnen de Italianen van La Gazetta dello Sport. ”De Grand Prix van Japan, waar bij het Italiaanse ontwaken twee Ferrari’s op de eerste startrij staan, blijkt al snel een illusie. Er is niks te doen voor Sebastian Vettel en Charles Leclerc, die blijven staan na een goede kwalificatie. Jammer voor de Ferrari’s, maar de race van de roden bevestigt dat er nog iets ontbreekt om de perfectie van de rivalen te bereiken. Leclerc komt in de tweede bocht in aanraking met Max Verstappen, die daardoor als een dolle tekeer ging. In één klap verpestten de roden de eerste startrij.”

Lees ook: Vettel verrast bij de start: ‘De rode lichten stonden een lange tijd aan’

”De zege van Mercedes strooit zout in de wonden van Ferrari die op een of andere manier de eerste startrij omzet in een tweede en zesde plaats. Zoals vaker het geval dit seizoen ontvouwt de race van Ferrari zich door fouten van de coureurs”, zo windt de BBC er geen doekjes om. Naast alle aandacht voor de crash van Leclerc en Verstappen en de winst van Bottas, is er speciale aandacht voor Alexander Albon. ”Met het uitvallen van Verstappen nam Albon de vierde plaats van hem over. Hij blonk uit in de kwalificatie door de rondetijd van de Nederlander te evenaren tijdens zijn eerste ervaringen op het circuit van Suzuka.”

Lees ook: Gefrustreerde Verstappen: ‘Wat moet hij nog meer doen om geen straf te krijgen?’

Foto: Motorsport Images

‘Vettel verdedigt meesterlijk’
Le Figaro besteedt kort aandacht aan de korte race van Verstappen. ”Max Verstappen wordt geraakt door de auto van zijn grote rivaal en betaalt daarvoor de prijs. Ondanks een uitstekende start die hem de derde plaats leek te brengen, zag de Nederlander zijn race snel tot een halt komen.” De Fransen zijn ook kritisch over Romain Grosjean, die opnieuw een teleurstellend weekend kende. ”Week na week lijkt alles hetzelfde voor Grosjean. De coureur die in september werd bevestigd bij Haas voor volgend seizoen worstelt opnieuw op de zondag. In Rusland viel hij uit en hij had gehoopt punten te pakken in Japan. We moeten nu teruggaan naar 28 juli en de Duitse Grand Prix om Grosjean dit seizoen in de punten te zien eindigen.”

Lees ook: Leclerc raakte Verstappen door onderstuur: ‘In de auto was het een lastige situatie’

Bij Auto Motor und Sport is er logischerwijs aandacht voor Vettel. ”Vettel ontsnapt aan een straf van de stewards na een valse start. Hij heeft echter nooit de kans gekregen om de race te winnen. Bottas reed na zijn goede start al weg en bouwde een goede voorsprong op. Zijn zege werd nooit bedreigd door de tweestopper van Ferrari en Mercedes, die dus hetzelfde deden. In de laatste rondes was het erg spannend met Hamilton, maar hij verdedigde zichzelf op meesterlijke wijze en pakte de tweede plaats.”

Lees ook: Bottas wint voor het eerst sinds april weer eens: ‘Ik heb dit gevoel gemist’