In het vierde en laatste ‘Rookierapport’ bespreken we de resultaten van Charles Leclerc. In krap een half jaar tijd heeft de Ferrari-protegé naam gemaakt in de Formule 1. De geboren Monegask finishte al vijf keer in de punten en lijkt klaar voor een stap omhoog.

Leclerc (20) heeft in slechts vierenhalf jaar autosport een mooi CV opgebouwd. Hij won titels in de GP3 en Formule 2 en werd begin 2016 opgenomen in de Ferrari Driver Academy. Toen Alfa Romeo zich vorig jaar bij Sauber voegde, maakte dat de weg vrij om Leclerc in het team onder te brengen. Leclerc liet bij zijn debuut in Australië direct zijn visitekaartje achter door de Sauber naar de dertiende plaats te sturen. Maar er zat meer in het vat, zo bleek al snel.

Leclerc finishte in de straten van Bakoe als zesde. Foto: Sutton Images.

Van Azerbeidzjan tot en met Oostenrijk scoorde Leclerc namelijk vijf keer punten in slechts zes races tijd. Vooral zijn zesde plaats in de straten van Bakoe maakte indruk. Leclerc kan niet meer dan tevreden zijn over zijn eerste seizoenshelft.

“Het seizoen is tot nu heel positief”, aldus de Sauber-coureur. “We hebben meer progressie geboekt dan verwacht, ik heb veel geleerd en heb wat punten gescoord. Ik kijk nu uit naar de zomerstop en zal die tijd gebruiken om te relaxen en trainen voor de tweede seizoenshelft.”

Af en toe zien we de jeugdigheid van Leclerc nog terug. In de Grand Prix van China spinde hij knullig en ook op het natte wegdek in Duitsland ging hij meerdere keren in de fout. Daar staat echter een reeks positieve uitschieters tegenover, dus het is hem als rookie vergeven.

Over de toekomst van Leclerc zijn de meesten het wel eens: hij is na dit seizoen klaar voor een stap omhoog. Bij welk team dat zal zijn, ligt nog open en zal mede afhangen van Kimi Räikkönen. Als het stoeltje van de Fin bij Ferrari vrijkomt, maakt Leclerc een goede kans. Zo niet, dan is een tussenjaar bij Haas een optie.