Ross Brawn vertrekt aan het eind van dit kalenderjaar bij Mercedes en zijn taken worden overgenomen door Paddy Lowe en Toto Wolff. Dat heeft de Duits-Engelse renstal donderdagochtend bekend gemaakt.

Het vertrek van Brawn zat er al langere tijd – eigenlijk al sinds Toto Wolff en Niki Lauda afgelopen winter bij Mercedes in dienst traden – aan te komen, en is nu na een jaar van geruchten dus eindelijk definitief.

In zijn ‘afscheidsrede’ vertelt Brawn dat hij heeft besloten terug te treden als teambaas omdat het er in zijn ogen ‘de juiste tijd voor is’. “We hebben het afgelopen jaar een plan opgesteld waarin is bepaald door wie en hoe ik word opgevolgd en we zijn er nu klaar voor om mijn taken en verantwoordelijkheden over te dragen op de nieuwe leidinggevenden Paddy en Toto.”

“Mercedes heeft aanzienlijke investeringen gedaan in het team en de infrastructuur van de fabrieken in Brackley en Brixworth (waar de motorafdeling zit, red.), waardoor het team in een unieke uitgangspositie zit om succesvol te worden in 2014″, zegt Brawn. “Ik ben er trots op dat ik heb geholpen om de basis voor dat succes te leggen.”

“Aangezien de Formule 1 in 2014 een nieuw tijdperk ingaat, leek het ons het beste om de veranderingen binnen het management daarmee te laten samenvallen”, vervolgt de Engelsman, die met warme gevoelens terugdenkt aan het team waar hij zich in 2008 – toen het nog van Honda was – bij aansloot, om het vervolgens in 2009 tot Brawn GP om te dopen, beide titels te winnen, en het daarna in 2010 aan Mercedes te verkopen. “Ik heb hier een aantal van de meest memorabele momenten uit mijn carrière meegemaakt.”

Lof
Niki Lauda, de bestuursvoorzitter van het Mercedes F1-team, laat weten Brawn dankbaar te zijn voor alles wat hij voor het team heeft gedaan. “Ross is begin 2011 begonnen het team te herstructureren en de verbeterde prestaties van 2013 bewijzen dat hij het team op het juiste spoor heeft gezet.”

Dat Brawn nu vertrekt, is iets wat Lauda nog heeft geprobeerd te voorkomen. “We hebben uitvoerig met hem gesproken over in welke vorm hij hier verder kon gaan, maar je kunt iemand niet meer tegenhouden als hij in gedachten al heeft besloten te vertekken. Ross heeft besloten dat het tijd is om Paddy en Toto de leiding te geven en we respecteren zijn beslissing.”

Lauda heeft er verder vertrouwen in dat het met Lowe en Wolff aan het roer helemaal goed komt met Mercedes, hetgeen Mercedes-kopstuk Dieter Zetsche – die Brawn uiteraard ook eerst bedankt – beaamt: “Ik heb er alle vertrouwen in dat Paddy en Toto op het goede werk van Ross kunnen voortborduren en dit team succesvol zullen maken.”