Met het halen van Q3 in de kwalificatie heeft Toro Rosso-coureur Carlos Sainz zichzelf verrast. “Dit hadden we hier niet verwacht”, zegt Sainz, die wel denkt dat het zondag lastig wordt.

Dat komt omdat motorvermogen belangrijk is op het circuit in Mexico-Stad, vooral op het lange rechte stuk van start/finish. “Alleen daar verloren we al zes, zeven tienden op Mercedes”, vertelt Sainz.

Dat hij toch Q3 wist te halen en daarin tiende was, is voor hem dan ook reden zijn team te prijzen. “Het team heeft het weer geweldig gedaan door het mogelijk te maken Q3 te halen op een circuit waar we het niet hadden verwacht.”

“We dachten dat het na de zomer onmogelijk zou zijn nog Q3 te bereiken, maar het is nu twee keer op rij gelukt, dus we doen ons werk duidelijk op de goede manier. Ik ben hier heel blij mee.”

Gezien het gebrek aan vermogen van de 2015-Ferrari die achterin de Toro Rosso ligt, is een prestatie als dit volgens Sainz misschien ook wel bewijs dat het qua chassis wel goed zit. “We moeten in de bochten wel heel sterk zijn.”

Ondanks zijn blijdschap, weet Sainz dat het in de race wel eens een lastiger verhaal kan worden. “Want er staan auto’s achter ons die tien kilometer per uur harder lopen op het rechte stuk.”

“Daarnaast heeft iedereen achter ons vrije bandenkeuze en meer vrijheid qua strategie. Op papier ziet het er dus lastig uit, maar we blijven positief. In Austin pakte het immers ook goed uit”, zegt de nummer zes uit die race.

“Ik weet dat het hier in Mexico lastig wordt, met de start op supersofts en snelle mensen op softs achter me. Het wordt veel in mijn spiegels kijken, maar hopelijk komt het goed. Ik hou sowieso wel van een uitdaging.”

Kvyat
Voor teamgenoot Daniil Kvyat is het ook bij voorbaat al een uitdagende race, nadat hij door pech – “het was iets elektrisch, maar we weten nog niet precies wat” – in Q1 bleef steken en nu zondag als achttiende moet starten.

Op de vraag of dat frustrerend is, gezien de startplek van Sainz, reageert Kvyat dat hij er niet op die manier naar kijkt. “Dat maakt me niet uit, ik kijk alleen naar mijn eigen performance“, antwoordt de Rus.

“We hoeven echter nog niet op te geven”, benadrukt hij. “Er valt nog genoeg te winnen”, stelt de coureur die het omschrijft als een gevalletje ‘onze best doen en verder maar zien’.