Carlos Sainz eist dat er zo snel mogelijk iets gedaan wordt aan de manier waarop straffen worden uitgedeeld in de Formule 1. Volgens de Toro Rosso-coureur heeft de manier waarop de straffen worden uitgedeeld veel weg van een loterij.

In de afgelopen weken is er veel te doen geweest om het bestraffen van coureurs na bepaalde acties. Max Verstappen zorgde dit jaar voor veel ophef door zijn verdedigende acties, met het gevolg dat er sinds de Grand Prix van de Verenigde Staten straffen worden uitgedeeld voor het veranderen van lijn in de remzone.

Daarnaast was er tijdens het weekend in Mexico sprake van controversie, toen Max Verstappen wel bestraft werd voor het afsnijden van de eerste chicane, terwijl Lewis Hamilton vrijaf ging na hetzelfde vergrijp in de eerste ronde.

Ook Carlos Sainz moest eraan geloven. In de eerste ronde zag hij te laat dat Fernando Alonso al naast hem zat, waardoor Alonso in het gras terecht kwam en bijna de controle over zijn auto verloor. Sainz kreeg er een tijdstraf van vijf seconden voor, maar is het daar zeker niet mee eens. Hij pleit voor duidelijkheid.

“De Formule 1 moet begrijpen dat je twee keuzes hebt. Of je ziet iets als een incident, of je maakt er een vaste regel van”, aldus Sainz. “Tegenwoordig is het lastig om te weten wat er staat te gebeuren als je iets doet wat net op het randje is. Of je een straf krijgt of niet is net een loterij.”

“Ik heb gehoord dat er in Mexico soortgelijke situaties waren als tussen mij en Fernando, en dat daar geen straffen voor zijn uitgedeeld. Wij, als coureurs, moeten racen met duidelijkheid in ons hoofd als we iemand willen inhalen. Als we de stewards zien moeten we weten hoe ze denken over de regels.”

Vaste stewards
Carlos Sainz pleit voor een vaste groep van stewards die het hele seizoen door met de Formule 1 meereizen. Op het moment is het zo dat bij elke Grand Prix een andere oud-coureur zit die de stewards van adviezen voorziet. De verschillende meningen van deze oud-coureurs zorgen voor te veel verwarring, vindt Sainz.

“Ik heb in mijn hele carrière al gezegd dat de Formule 1 vaste stewards moet hebben. Het is begrijpelijk: een mens is een mens. Jij hebt vast een andere mening dan ik, dus elke race zijn er weer andere meningen. Op het moment weten we nooit wat we moeten verwachten van een inhaalactie of na een ongeluk. Nadat Fernando in het gras kwam in Mexico: geven ze me dan een straf, of vonden ze het een goede verdedigende actie?”

Sainz denkt dat het probleem met vaste stewards niet volledig zal verdwijnen, maar de situatie wordt er volgens hem wel beter op. “Met vaste stewards worden de criteria waar op beoordeeld wordt elk weekend veel meer hetzelfde. Misschien niet altijd hetzelfde, maar het zal veel dichter bij elkaar liggen.”