‘Rampzalig’. Een ander woord heeft Carlos Sainz niet voor hoe Toro Rosso’s weekend in Abu Dhabi tot op heden verloopt. “Dit is vooralsnog ons slechtste weekend van 2016.”

Deze woorden, die niet aan duidelijkheid te wensen overlaten, spreekt Sainz tegenover de verzamelde media op het Yas Marina Circuit, waar hij het in de kwalificatie met de 21ste plek moest doen.

Sainz’ teamgenoot Daniil Kvyat werd zeventiende, waarmee beide Toro Rosso-coureurs na Q1 al klaar waren. Meer zat er niet in voor de twee nadat ze in de vrije trainingen maar weinig konden rijden.

Dat kwam omdat Kvyat in beide vrijdagtrainingen lekke banden opliep, waarna in overleg met de FIA werd besloten het al vroeg voor gezien te houden in VT2.

In VT3 bleef het aantal oefenrondjes vervolgens ook beperkt, omdat Toro Rosso nog het nodige moest veranderen aan – naar verluidt – de achterwielophanging om het probleem op te lossen.

“Dat we niet veel hebben kunnen rijden, betekent dat we zonder veel voorbereidend werk de kwalificatie in moesten. Zoals altijd als je veel oefentijd hebt verloren, ging het dus niet best”, verzucht Sainz.

“Hopelijk gaat het zondag beter”, vervolgt Sainz, die weet dat het team hard aan een oplossing heeft gewerkt. “Maar we weten nog steeds niet precies waardoor de lekke banden werden veroorzaakt.”

“We hebben natuurlijk geprobeerd ervoor te zorgen dat de problemen zich niet herhalen, maar zonder de reden te weten, is het moeilijk honderd procent zekerheid te hebben”, erkent de Spanjaard.

In de terugblik van het team op de zaterdag, geeft Sainz aan dat de voorbereidingen voor zondag uiteraard ook niet ideaal zijn. “Maar laten we zien wat we er van kunnen maken.”

“Ik ga hoe dan ook proberen er een leuke race van te maken”, besluit Sainz, terwijl Kvyat aangeeft dat Toro Rosso de seizoensfinale ‘blind ingaat’. “Want we hebben helemaal geen long runs gedaan.”

Wat de kwalificatie betreft, denkt Kvyat dat zijn zeventiende tijd ‘na alle problemen’ het maximale was. “Ik denk in ieder geval dat er van mijn kant geen beter rondje mogelijk was dan dit.”

“Ik ben verder blij dat we ons nog hebben herpakt en we hebben voor de race zeker nog een kans om mee te knokken”, denkt hij. “Hopelijk hebben we een clean race en dan zien we wel waar we eindigen.”

Formula One World Championship 2016, Round 21, Abu Dhabi Grand Prix, Abu Dhabi, United Arab Emirates, Friday 25 November 2016 - Daniil Kvyat (RUS) Scuderia Toro Rosso STR11 returns to the pits with a puncture.

Kvyat werd vrijdag geplaagd door lekke banden.