Nog drie races, dan zit de Formule 1-carrière van Fernando Alonso erop. Het feit dat één van de snelste coureurs het kampioenschap gedag zegt en andere opties verkent, moet voor de Formule 1 stof tot nadenken zijn. Dat stelt landgenoot Carlos Sainz.

Alonso had de laatste jaren nooit meer de competitieve auto om mee te doen aan de kop van het veld. Sainz vindt het jammer dat de Spaanse veteraan de Formule 1 achter zich laat. “Het feit dat hij weggaat is een groot verlies voor de Formule 1. Om een van de besten, zo niet de beste coureur in autosport niet op de grid te hebben, is een verlies.”

Fernando Alonso en Carlos Sainz. Foto: Sutton.

Vooral de reden achter zijn vertrek is belangrijk, vindt Sainz. Daar moet de sport lering uit trekken. “De Formule 1 moet zich afvragen waarom een van de snelste coureurs ermee stopt. En waarom we niet een iets competitiever veld kunnen hebben waarbij veel coureurs vechten om overwinningen of podiums. Iets om te overwegen en om in de toekomst over na te denken.”

Wat voor Sainz nog meespeelt is dat Alonso een grote invloed had in zijn loopbaan. “De grootste invloed van iedereen”, vertelt de Renault-coureur. “Ik volgde Formule 1 en ontmoette hem in 2005: sinds toen wilde ik F1-coureur worden. Om tegen hem te racen, vier jaar lang, was een droom die uitkwam. We gaan hem natuurlijk missen.”

Overigens was Kimi Räikkönen in dezelfde persconferentie een stuk nuchterder over het vertrek van zijn voormalig teamgenoot. “Op een gegeven moment stoppen we allemaal een keer. Er komen altijd nieuwe jongens en de ouderen moeten een keer weg. Dat is hoe het gaat.”