Toro Rosso heeft met de STR10 een goede auto gebouwd, maar qua mechanische grip is er nog verbetering mogelijk, vindt coureur Carlos Sainz.

Dat de Toro Rosso-bolide snel is, hebben Sainz en teamgenoot Max Verstappen wel laten zien. De rondetijden van de twee jongelingen zijn regelmatig in de top tien van de tijdenlijst terug te vinden. Sainz weet waar dat door komt, maar ook hoe de STR10 nog beter kan worden.

“Het gaat om twee zaken, aerodynamische en mechanische grip”, legt de twintigjarige Spanjaard uit. De aerodynamische grip, die het belangrijkst is in de snelle bochten, zit volgens Sainz wel goed. “Wat neerwaartse kracht betreft zijn we één van de beste teams.”

Beter dan Ferrari en Williams

“Maar de mechanische grip is minder”, constateert hij. “Daar zit nog ruimte voor verbetering.” Wie weet wat er mogelijk is als die verbetering er komt, denkt Sainz. “Ik denk dat we beter kunnen zijn dan teams als Williams en Ferrari, die ook heel goed zijn in de snelle bochten. In de langzame bochten komen we qua mechanische grip net wat op hen tekort.”

Sainz weet wie het goede voorbeeld geven. “Red Bull nadert nu het punt waarop hun hele pakket klopt, ondanks de mindere motor. En Mercedes, die zitten zowel qua mechanische als qua aerodynamische grip op een andere planeet.”

Toro Rosso ligt in het kampioenschap flink achter op die renstallen, maar Sainz vindt dat beeld wel enigszins vertekend. “We hadden meer punten moeten hebben. Vanwege alle mechanische problemen laat onze plek in de stand niet zien wat we eigenlijk kunnen.”

Maar de debutant, die zestiende staat met negen punten, is vastberaden daar verandering in te brengen. “Vanaf nu gaan we orde op zaken stellen en tonen waar we toe in staat zijn. Als je kijkt hoe goed we ons werk doen, hadden we al veel verder vooraan moeten staan.”