Dat Sauber geen gebruik maakt van de optie die het voor 2014 op Robin Frijns heeft, staat los van zijn kwaliteiten als coureur. Dat benadrukt teambaas Monisha Kaltenborn in gesprek met Autosport.

“Het heeft niets te doen met zijn rijderskwalititeiten”, zegt Kaltenborn tegen de Britse publicatie over Saubers beslissing om de optie die het voor 2014 op Frijns heeft niet op te nemen. “Robin blijft namelijk een zeer getalenteerde coureur.”

“Gezien de situatie waar we als team in zitten, heeft het echter geen nut om een coureur onder contract te houden terwijl je weet dat je hem waarschijnlijk niet kan bieden wat hij wil”, legt Kaltenborn uit. “Wij hebben coureurs nooit op een dergelijke manier ‘vastgehouden’ en het zou met oog op Robins carrière ook niet eerlijk tegenover hem zijn als we dat wel zouden doen.”

Toekomst & Geld
Gevraagd of ze Frijns onderdak ziet vinden bij een ander Formule 1-team, moet Kaltenborn het antwoord schuldig blijven. “Die vraag is heel moeilijk te beantwoorden. Het enige wat ik daarover kan zeggen, is dat onze engineers vonden dat Robin bovengemiddeld goed was in het geven van feedback tijdens zijn tests voor ons en dat ze gelukkig met hem waren.”

“Dat iemand als Robin – met zoveel talent – desondanks aan zijn kwaliteiten alleen niet genoeg heeft om carrière te maken, laat wel zien hoe het er voor staat in de Formule 1 en hoe ongezond deze sport eigenlijk is.”

Behalve de lof die ze voor Frijns heeft, draagt Kaltenborn ook nog wel een aandachtspuntje aan voor Frijns en zijn management. Gevraagd door Autosport of de coureur en zijn manager meer moeten doen om geldschieters te vinden en zo meer mogelijkheden in de Formule 1 te creëren, luidt haar antwoord als volgt: “Het lijkt me duidelijk van wel.”

Sirotkin
De 18-jarige Russische coureur Sergej Sirotkin, die onderdeel is van de deal die Sauber met haar nieuwe Russische partners heeft gesloten, gaat volgens Kaltenbron vanaf eind oktober in een overjarige bolide van Sauber (of een ander team) testen om Formule 1- ervaring op te doen zijn superlicentie te behalen. Mocht dat goed gaan, dan is de kans groot dat Sirotkin volgend jaar voor Sauber rijdt.