Sauber-coureurs Felipe Nasr en Marcus Ericsson en de teamleiding hebben de onenigheid na het uitvaardigen van teamorders en een botsing in Monaco uitgesproken.

Sauber sommeerde Nasr in Monaco aan de kant te gaan voor de sneller onderweg zijnde Ericsson, in de strijd om de vijftiende plek. Nasr weigerde, waarna Ericsson probeerde zijn teamgenoot binnendoor Rascasse te passeren. Dat liep verkeerd af, met een botsing en vervolgens ook dubbele uitvalbeurt tot gevolg.

Teambaas Monisha Kaltenborn noemde de aanvaring direct na de race ‘onacceptabel’. Nasr en Ericsson verschilden ondertussen flink van mening over de toedracht, al werd Ericsson door de FIA als schuldige aangewezen. Hij heeft een gridstraf van drie plekken voor de race in Canada gekregen en twee strafpunten op zijn licentie.

www.sutton-images.com Felipe Nasr (BRA) Sauber C35 at Formula One World Championship, Rd6, Monaco Grand Prix, Race, Monte-Carlo, Monaco, Sunday 29 May 2016.

Nasr weigerde in Monaco teamorders.

Na gesprekken tussen de coureurs en de teamleiding, is de kous echter af, meldt Sauber op haar site. “Het is zoals de zaak op het Duitse RTL werd samengevat”, schrijft Sauber. “De botsing was Marcus’ schuld, want hij voerde een riskante actie uit, maar het was Felipe’s verantwoordelijkheid omdat hij teamorders negeerde en de deur dicht deed.”

Sauber heeft de situatie ook nog intern geanalyseerd en besproken met Nasr en Ericsson, zo vervolgt het: “En we zijn het er allemaal over eens dat dit nooit meer mag gebeuren.” De coureurs en het team richten zich nu dus op de volgende race, in Canada. Daar wil het weer echt als ‘één team’ verder racen.

Teamorders
Uiteindelijk is Sauber namelijk ook één team en staat het teambelang voorop, zo benadrukt het. Wat het geven van teamorders betreft, zegt het dit liever niet te doen. “Maar soms moet je naar het totaalplaatje kijken en daar aan denken. Elke positie brengt ons dichter bij punten en zelfs posities daar buiten zijn belangrijk met oog op het WK.”

Sauber geeft daarbij verder te verstaan dat het liever openlijk teamorders geeft, dan heimelijk. Verder haakt het in op reacties van fans van Nasr en Ericsson, die zich kritisch hebben uitgelaten. Sauber dankt de fans voor de steun voor hun coureurs, maar vraagt ze wel respectvol te blijven: “Want uiteindelijk zijn we allemaal Formule 1-fans.”