Het team van Sauber heeft de C33 gepresenteerd, de nieuwe auto van coureurs Adrian Sutil en Esteban Gutiérrez én van de Nederlandse test- en reserverijder Giedo van der Garde.

Opvallend is dat de C33, net als de nieuwe bolide van motorleverancier Ferrari, een aan de achterkant van het chassis bevestigde dubbele staander in het midden van de achtervleugel heeft, naast de twee gebruikelijke panelen waar de vleugel aan vast zit.

De eerder gepresenteerde McLaren, voorzien van een Mercedes-krachtbron, heeft daarentegen slechts één zo’n staander in het midden van de vleugel, terwijl deze staander(s) helemaal niet terug te vinden zijn op de computerimpressies van de Lotus en Williams.

Neus
De neus van de nieuwe Sauber is – net als die van in ieder geval Williams en McLaren – van de miereneter-achtige soort, al moet gezegd dat hij in de donkere Sauber-kleuren en soepele lijnen van de C33 wat minder in het oog springt dan bij bijvoorbeeld de McLaren MP4-29.

Volgens hoofdontwerper Eric Gandelin zorgden de reglementswijzigingen voor 2014 ervoor dat de ontwikkeling van de C33 – ‘zeker gezien de beperkte tijd die we hadden’ – een fikse uitdaging was, dus hij durft zich niet aan voorspellingen te wagen.

Teambaas Monisha Kaltenborn doet dat evenmin: “Pas tijdens de wintertests zullen we een beeld krijgen van waar we staan, dus dat is dan ook wanneer we onze doelstellingen bekend zullen maken.”

Coureurs
In haar racecoureurs heeft Kaltenborn hoe dan ook alle vertrouwen, zo maakt ze duidelijk. “Adrian Sutil is snel en ervaren, waarbij zijn ervaring zeker dit jaar van grote waarde kan zijn. Esteban Gutiérrez is daarnaast een talent dat vorig jaar na een moeilijke start gestaag progressie heeft gemaakt.”

Sutil en Gutiérrez zelf staan ook te trappelen om weer aan de slag te gaan. “Na zes jaar bij hetzelfde team, ben ik er nu op gebrand van mijn nieuwe uitdaging bij Sauber een succes te maken”, vertelt de van Force India overgekomen Sutil, terwijl Gutiérrez beterschap belooft: “In 2013 had ik veel te leren, maar ik voel me nu klaar voor de volgende stap en om te presteren.”

Giedo
Dat Sauber in 2014 (wederom) een Nederlands tintje heeft, is te danken aan de aanwezigheid van Giedo van der Garde als test- en reserverijder. Kaltenborn ziet de coureur uit Rhenen in die rol als een aanwinst voor haar team: “Hij beschikt met zijn vier jaar aan GP2-ervaring en zijn seizoen in de Formule 1 over de juiste kwalificaties om ons te helpen.”

“Giedo heeft de laatste jaren bovendien herhaaldelijk bewezen een getalenteerde coureur te zijn, en we hopen dat we hem kunnen helpen zich nóg verder te ontwikkelen”, vervolgt Kaltenborn. “Aan zijn instelling zal het hoe dan ook niet liggen, want Giedo heeft de juiste werkhouding om als coureur de volgende stap te kunnen zetten.”

Behalve Van der Garde is ook Sergej Sirotkin als testrijder voor Sauber werkzaam. “Het is ons doel om hem klaar te stomen voor de Formule 1”, zegt Kaltenborn over de jonge Rus, die dit jaar wederom in de Formule Renault 3.5 zal uitkomen.

Rolverdeling
De C33 wordt dinsdag ingewijd door Gutiérrez, die vervolgens ook op woensdag zal testen. Op donderdag en vrijdag is het de beurt aan Sutil. Van der Garde zal vermoedelijk tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein voor het eerst in de auto rijden.

Zie onze video-afdeling voor meer van Kaltenborn, Sutil en Gutiérrez.