Michael Schumacher had ervoor kunnen kiezen zijn contract met Mercedes zelf te verlengen, aangezien hij een optie in zijn overeenkomst had staan om dat te doen. Dat vertelt zijn manager Sabine Kehm.

In gesprek met de BBC geeft Kehm aan dat Schumacher – die met ingang van volgend jaar plaats moet maken voor Lewis Hamilton – een optie in zijn contract had staan om hem ook voor 2013 bij Mercedes te houden, maar dat hij deze dan wel ‘in de zomer’ had moeten lichten.

Kehm wil laat hierbij in het midden wanneer Schumacher de knoop dan precies had moeten doorhakken, maar volgens het Duitse Motorsport-Total lag de deadline ergens in de zomerpauze van de Formule 1 en had Schumacher dus ergens in de maand augustus een beslissing moeten nemen.

Wat Kehm tegenover de BBC nog wel wil toelichten, is waarom de 43-jarige coureur geen gebruik heeft gemaakt van de clausule in zijn contract: “Michael wist op het moment dat de beslissing genomen moest worden nog niet of hij door wilde gaan met racen, en dat weet hij ook nu nog niet”, zo verkondigt ze.

“Als hij het had gewild, had Michael eerder in de zomer kunnen bijteken, maar nu gaat hij eind dit jaar dus in ieder geval weg bij Mercedes”, vervolgt Kehm, die er volgens Autosport van op de hoogte was gesteld door Mercedes dat Schumachers onvermogen om duidelijkheid te geven ervoor zorgde dat de gesprekken tussen Mercedes en Hamilton steeds serieuzer werden, aangezien de renstal niet te lang wilde wachten met het maken van een beslissing.

In een korte reactie op de recentelijk de kop opgestoken geruchten dat ze namens Schumacher inmiddels met Sauber-kopstukken Peter Sauber en Monisha Kaltenborn in gesprek is getreden over een racezitje bij dat team voor 2013, laat Kehm verder het volgende optekenen: “Ik heb in Singapore inderdaad met ze zitten praten, maar dat was gewoon een sociaal gesprekje”, stelt ze.

“Ik ken de mensen van Sauber namelijk goed, dus ik kom er vrij regelmatig even langs. Afgelopen week, in Singapore, was ik er inderdaad ook op bezoek, maar dat betekent niets.”

Het team van Sauber wil op haar beurt overigens geen reactie geven op de vraag van de BBC met welke coureurs het voor 2013 allemaal in onderhandeling is. Het enige wat de Zwitserse renstal – die Sergio Pérez als opvolger van Hamilton naar McLaren heeft zien vertrekken – er de laatste tijd over heeft willen prijsgeven, is dat het geen haast heeft met het maken van een keuze.

Schumachers voormalige manager Willi Weber, met wie de Duitser begin 2010 brak, laat voor wat het waard is nog aan Motorsport-Total weten dat hij verwacht dat Schumacher een rol als adviseur of ambassadeur van Mercedes zal gaan vertolken en zijn helm wederom aan de wilgen zal hangen.

Mocht Schumacher echter toch besluiten door te gaan en als hij nog de manager van de recordkampioen was geweest, dan had Weber naar eigen zeggen wel een goede plek geweten om zijn landgenoot onder te brengen: “In dat geval zou ik vandaag nog in de auto stappen en naar Maranello rijden om met Luca di Montezemolo te spreken, want Michael heeft zijn grootste successen bij Ferrari geboekt en niets is onmogelijk.”

“Michael verdient het sowieso om voor een team te rijden dat races kan winnen, dus ik zie hem daarom ook niet naar een kleiner team gaan”, vervolgt Weber bovendien. “Ik heb alle respect voor het team van Sauber, maar ik denk niet dat Michael een stap terug wil zetten van een fabrieksteam naar een kleinere renstal zonder fabriekssteun. Volgens mij is dat niet wat hij wil.”