De regen is een bepalende factor geweest vandaag tijdens de training en de kwalificatie in São Paulo. Maar het werk gaat gewoon door, ook voor de radioverslaggevers. Dus toen er niet gereden werd en dus niks over Formule 1 gemeld kon worden, werd er overgeschakeld naar voetbal. Het Nederlands elftal om precies te zijn.Radioverslaggever Felipe Motta (zie ook Wie is wie in de paddock, editie 16) vroeg me of ik iemand ken die iets zinnigs over het Nederlands voetbalelftal kan zeggen. “Dat kan ik wel”, riep ik enthousiast. Zoals het bekende adagium luidt – heeft Nederland zestien miljoen bondscoaches. En dus heb ik vanzelfsprekend ook een mening over Oranje.

Er werd een voetbalverslaggever bijgeroepen die mij zou interviewen. Wat Nederland verwacht van het Nederlands Elftal? Wat de kansen zijn van Nederland tijdens de WK? En wat Nederland vindt van Brazilië? Niet al te ingewikkelde vragen dus. Brazilië is een schitterend voetballand om naar te kijken, maar ik plaatse daarbij wel één kanttekening. Het dansje van Bebeto – nadat hij de 2-0 scoorde tijdens de WK in 1994 – dat kon echt niet.

Omdat het gesprek live werd uitgezonden, bemoeide de presentator vanuit de studio er zich ook mee. Hij wilde weten of de coach Ginues Misces populair is in Nederland. Even wist ik niks te zeggen? Wie? Ik keek de verslaggever vragend aan, maar met live radio kan je moeilijk een stilte laten vallen. En dus zei ik eerlijk dat ik nog nooit van die coach gehoord gehad.

Collega Felipe Motta bemoeide zich ermee. “Misschien dat we het verkeerd uitspreken, maar Misces was toch bondscoach in 1974 toen Nederland Brazilië met 2-0 versloeg.” Oh Rinus Michels reageerde ik opgelucht, me een afgang besparend voor Braziliaanse radio. De verslaggevers barsten in lachen uit. “Oh wat zijn we stom”, roept Motta op de radio. “Hoe moeten we het dan uitspreken?” Wat volgt is een lesje Nederlands op Radio Jovem Pan. Hilarisch. Als we alle Nederlandse toppers gehad hebben, barst opnieuw het onweer los boven Interlagos. Het belooft een mooie dag te worden.