Netwerken is een beetje vies woord. Soms is het ook niet meer dan koffiedrinken om het koffiedrinken, maar een enkele keer word je geduld beloond met heel interessante geruchten. Zoals hier in Spa bijvoorbeeld.Het is me duidelijk geworden dat de dagen van Sébastien Bourdais als Formule 1-coureur geteld zijn. Op zich is dat geen grote verrassing, wel dat het afscheid van de Fransman waarschijnlijk eerder komt dan we allemaal verwachten.

Het is geen geheim dat de teamleiding van Toro Rosso met de handen in het haar zit: de bazen zijn nog lang niet uit hun rijderskeuze voor volgend jaar. De Duitse Seb verkast naar Red Bull en de Franse Seb blijft ondermaats presteren. Hij heeft nu twaalf races de kans gehad te wennen aan de Formule 1, de auto en de banden, maar het lukt Bourdais zich niet aan te passen. En op dit niveau is het een vereiste dat je dat soort zaken snel oppikt. Immers: tijd is geld.

En dus weet ook Bourdais dat hij alles op alles moet zetten om zijn hachje te redden. Wat hij overigens tijdens de kwalificatie goed gedaan heeft. Maar het is net of hij het geloof in een goede afloop al heeft verloren. Robert Doornbos weet namelijk te melden dat zijn oud-collega al wat telefoontjes naar Amerika heeft gepleegd om te inventariseren wat zijn mogelijkheden zijn voor volgend seizoen.

Wellicht dat hij moet vragen of hij dit seizoen nog ergens kan instappen, want bij Toro Rosso zijn ze met het oog op 2009 flink wat aan het bekokstoven. Zo zou Monza goed Bourdais’ laatste race kunnen zijn. Takuma Sato, die binnenkort voor Toro Rosso test, zou mogelijk in China en Japan gaan racen. En voor de laatste race in Brazilië wordt gekeken naar de mogelijkheid om Bruno Senna in zetten.

Spannende ontwikkelingen natuurlijk, alleen staat niet iedereen te springen bij de gedachte dat bijvoorbeeld Sato vanwege zijn ervaring volgend jaar bij Toro Rosso wordt ingezet. Ernst Knoors, de Nederlander verantwoordelijk voor de Ferrari-motoren bij de renstal, juicht de komst van de Japanner niet toe. ,,Hij heeft altijd de gekke gewoonte om in de muur te eindigen.” Hij had een betere suggestie: namelijk landgenoot Robert Doornbos. Hij zou zijn naam eens laten vallen en adviseerde Doornbos eens met teambaas Franz Tost te gaan praten. In hun radeloosheid zouden ze de Rotterdammer wel eens per ongelijk over het hoofd kunnen hebben gezien.