Sportmarketeer Chris Woerts vindt het ‘heel begrijpelijk’ dat er geen belastinggeld naar Zandvoort gaat voor een eventuele Nederlandse Grand Prix. Omdat een Grand Prix volgens hem sowieso niet gesubsidieerd moet worden, maar ook omdat er met Assen nog een andere kandidaat is ‘die het wel op eigen kracht kan’.

Lees ook: Geen geld van kabinet voor Zandvoort om GP van Nederland te houden

Woerts is als sportmarketeer betrokken geweest bij meerdere Olympische Spelen, Champions League, het WK voetbal, de Eredivisie, Engelse Premier League, en internationale tennis- en golftoernooien. Gevraagd wat hij ervan vindt dat de rijksoverheid niet mee wil betalen om de Formule 1 naar het circuit van Zandvoort te halen, maakt hij duidelijk dat hij dat goed kan begrijpen. “Want er is ook nog een andere kandidaat die het zonder financiële steun kan en misschien wel betere faciliteiten heeft”, doelt hij op TT circuit Assen – dat naar eigen zeggen nog altijd ‘gewoon kandidaat is’ om de GP van Nederland te organiseren.

Red Bulls in actie op Zandvoort. Foto: Red Bull.

“Je zou een oneerlijke concurrentiepositie creëren door Zandvoort ineens als overheid te gaan helpen, terwijl Assen het op eigen kracht kan”, stelt Woerts, die dat laatste eigenlijk als vereiste ziet: “Aankloppen bij de overheid moet een last resort, een laatste redmiddel zijn voor als je bijvoorbeeld iemand nodig hebt om garant te staan.”

Lees ook: Allard Kalff: ‘Zandvoort is voor de GP van Nederland het totaalpakket voor de Formule 1’

Appels en peren
Dat de overheid niet mee wil betalen aan een Grand Prix, maar wel geld uittrekt voor bijvoorbeeld het WK volleybal voor vrouwen of EK atletiek, noemt Woerts ‘appels met peren vergelijken’. “Om meerdere redenen. In de eerste plaats past zo’n WK volleybal in het plaatje van breedtesport, heeft een aanzuigende werking, zet mensen aan het volleyballen. In de Formule 1 hebben we met Max Verstappen één Nederlander die het geweldig doet en waar we blij mee mogen zijn, maar het is niet zo dat er allemaal talent doorstroomt.”

Chris Woerts van CWO Consultancy & Marketing. Foto: ANP.

De tweede reden die Woerts aanvoert, is dat een WK volleybal een eenmalige uitgave is. “Zo’n Grand Prix is een jaarlijks terugkerend commercieel evenement. Als je dan één keer begint met subsidiëren, blijf je betalen.”

Rode loper in Assen
Een ander veelgehoord argument voor Zandvoort is de commerciële en toeristische impuls die een race de regio zou geven. “Maar dat is in Noord-Holland, en zeker rondom Amsterdam, toch helemaal geen argument?”, reageert Woerts. Bovendien, mocht Zandvoort het toch rondkrijgen, ‘dan begint het spel daar pas met milieuclubs en actiegroepen’, denkt hij. “In Assen gaat daarentegen de rode loper uit als de race er komt.”

David Coulthard tijdens een demo op Assen. Foto: Red Bull.

Drenthe kan namelijk wél een impuls gebruiken, stelt Woerts, en: “Alles pleit nu voor Assen”, meent hij ook. “Gekscherend zou ik tegen Prins Bernhard jr. zeggen: verkoop twee pandjes in Amsterdam en je hebt je Grand Prix binnen, maar de Formule 1 is een commercieel evenement en daar hoort een soortgelijke business case bij.”

‘Alles pleit voor Assen’
Begrijp hem niet verkeerd, zo besluit Woerts: hij zou het heel mooi vinden als de Formule 1 naar Nederland komt, ook in Zandvoort, maar dat is volgens hem nu ‘puur sentiment’. “De business case moet kloppen. Daarom pleit alles, in mijn ogen, voor Assen. Ze hebben daar de infrastructuur, topfaciliteiten, historie met de TT, ervaring met dit soort evenementen en een geweldige baan.”

Lees ook: ‘GP van Nederland heeft in Assen sporteconomisch betere kans op succes’