Het is stoelendans bij McLaren. Fernando Alonso vertrekt en Carlos Sainz is zijn opvolger bij het team in 2019. Wie het tweede stoeltje krijgt is onbekend, maar momenteel zijn er drie kanshebbers: Esteban Ocon, Lando Norris en natuurlijk Stoffel Vandoorne. Het is voor de Belg te hopen dat hij zijn plekje bij het Britse team mag behouden, maar McLaren heeft meer ijzers in het vuur. FORMULE 1 zet de drie kandidaten op een rij.

Esteban Ocon
Volgens het doorgaans goed ingevoerde Auto, Motor und Sport maakt Esteban Ocon kans op een zitje bij McLaren. Ocon rijdt momenteel voor Force India, maar zijn toekomst is daar onzeker na de overname van Lawrence Stroll en consorten. Sergio Pérez heeft bovendien aangegeven dat de deadline nadert voor zijn automatische contractverlenging, en dan is er – met de komst van Lance Stroll – ineens geen plaats meer voor Ocon. Mercedes zal Ocon niet willen stallen bij achterhoedeteam Williams, dus is McLaren een serieuze optie. Toto Wolff bevestigde in Hongarije nog dat hij Ocon best een kans wil geven bij een ander team. Toen ging dat over Renault, maar ook daar is geen plek voor de Franse coureur na de komst van Ricciardo.

Lando Norris
Lando Norris liet zich begin dit jaar ontvallen dat zijn toekomst afhangt van Alonso. Nu de Spaanse veteraan vertrokken is, kan Norris promoveren. Norris is de protegé van McLaren-topman Zak Brown en hij ligt goed binnen het team. De Brit staat tweede in de Formule 2 maar boekte dit seizoen pas één zege; Norris weet nog niet te domineren zoals hij dat in andere opstapklassen deed. Norris is bovendien pas 18 jaar en een Formule 1-debuut in 2019 zou daarom misschien wat vroeg zijn. Ten minste, bij McLaren. McLaren wil Norris namelijk best uitlenen aan een ander team. Bij Toro Rosso staat de talentenvijver behoorlijk droog, zeker als Gasly naar Red Bull zou vertrekken, dus zal Norris bij Toro Rosso mogelijk zijn onderkomen vinden in 2019.

Stoffel Vandoorne
Het huwelijk tussen Vandoorne en McLaren begon zo mooi met een indrukwekkend Formule 1-debuut in 2016. De Belg scoorde direct een punt met een indrukwekkende tiende plaats. In 2017 volgde een degelijk jaar, in 2018 heeft Stoffel het moeilijk. Hoewel zijn achterstand op teamgenoot Alonso relatief gezien meevalt, maakt Vandoorne weinig indruk. Dat gaat vanzelfsprekend gepaard met geruchten over zijn toekomst. McLaren heeft redenen genoeg om de Belg vast te houden: ze kennen zijn talent en weten dat de Belg enorm snel kan zijn. Dit seizoen komt dat er echter niet uit, en dat kan hem zo maar eens de kop kosten als het geduld op is.