Williams kan komend seizoen alleen races winnen als Mercedes steken laat vallen en zichzelf verslaat. Dat denkt Pat Symonds, de technisch directeur van Williams.

In de podcast van Motor Sport Magazine grapt Symonds dat het hem eigenlijk niet uitmaakt wie er wint: “Zolang het Valtteri Bottas of Felipe Massa is”, lacht hij, verwijzend naar de Williams-coureurs. Op serieuzere toon, voegt Symonds daar aan toe dat hij ‘graag verrassende uitslagen zou zien’, waarbij hij uiteraard hoopt dat Williams ook weer eens weet te winnen, hetgeen het in 2012 voor het laatst heeft gedaan.

Formula One Testing, Barcelona, Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain, Friday 4 March 2016 - Pat Symonds (GBR), Williams F1 Team, Chief Technical Officer

Pat Symonds, de technisch directeur van Williams.

Of winnen ook echt mogelijk is voor Williams in 2016, is niet alleen van het team zelf afhankelijk, stelt Symonds. Volgens hem is Mercedes immers nog altijd het dominante team en hij vergelijkt de kans om te kunnen winnen met die in 2014, twee jaar geleden: “Toen waren er drie races die Mercedes niet won en waarin Red Bull zegevierde. Dat kwam echter niet omdat Red Bull sterker was, maar omdat Mercedes problemen had en Red Bull in de positie zat om te profiteren.”

“Als Mercedes echter in andere races problemen had gehad, dan had een ander team dan Red Bull die zeges vermoedelijk gepakt, zoals bijvoorbeeld Ferrari of Williams. Of winnen in 2016 mogelijk is voor ons, is dus lastig om te zeggen. Kijkend naar hoe we er voor staan, denk ik echter dat we het derde team zijn achter Mercedes en Ferrari, maar dit jaar wel dichter achter Mercedes zitten dan in 2015. Daarnaast zijn we operationeel gezien sterker geworden, dus ik hoop vooral dat we de kansen kunnen grijpen als die zich voordoen.”

Symonds denkt dus duidelijk dat Williams het derde team is, maar erkent dat het eigenlijk de ‘koploper’ is van een groep subtoppers waar Red Bull, Toro Rosso en Force India eveneens deel van uitmaken. “Die teams zitten niet ver achter ons”, weet Symonds. “Het zal vermoedelijk niet veel schelen.”