Volgens verscheidene Britse publicaties zien veel Formule 1-teams de veelbesproken Grand Prix van Bahrein liever niet doorgaan.

 

Over het wel of niet doorgaan van de Grand Prix van Bahrein, die vorig jaar nog werd afgelast vanwege de onlusten in het land, is sinds die afgelasting eigenlijk non-stop geschreven, aangezien het nog immers onrustig is in het land en er vanuit de Formule 1 dus zorgen zijn om de veiligheid én de boodschap die sport uitdraagt door in Bahrein te gaan racen (en de imagoschade die daarbij kan horen).

 

De Engelse krant The Guardian citeert nu één teambaas – die anoniem wenst te blijven – dat een meerderheid van de renstallen hoopt dat de internationale autosportfederatie FIA de race schrapt: “We hopen allemaal dat de FIA een streep door de race zet”, zegt de teambaas.

 

“Uit juridisch oogpunt en wat de verzekeringszaken betreft is alles geregeld en kunnen we gewoon gaan, maar we maken ons zorgen om wat er van dag te dag in Bahrein aan de hand is”, doelt de de teambaas op de ongeregeldheden die nog altijd met regelmaat plaatsvinden tussen de opstandelingen en regering, en die soms zelfs van opstootjes of demonstraties in rellen veranderen.

 

“Als ik heel eerlijk ben, is het volgens mij alleen mogelijk om de race veilig te laten verlopen als de machthebbers in Bahrein het leger inzetten om onze veiligheid te garanderen door alles rondom het circuit af te zetten”, verklaart de teambaas. “Ik denk dat dat zowel voor de Formule 1 als de Bahreini een onacceptabele situatie zou zijn, maar een andere oplossing zie ik niet.”

 

“Onze prioriteit ligt nu eenmaal bij de veiligheid van ons personeel en hun families”, legt de teambaas uit. “De uiteindelijke beslissing moet echter door de FIA en Bernie Ecclestone genomen worden. We verwachten dat er deze week duidelijkheid komt en het feit dat FIA-president Jean Todt naar China komt, is volgens mij ook geen toeval.”

 

Ecclestone – die wel heeft aangegeven dat hij de teams niet kan dwingen naar Bahrein te gaan – en de regering van Bahrein doen nog altijd hun best te verklaren dat alles goed zit in de oliestaat en dat de race gewoon door kan gaan, ondanks dat er ook van buiten de paddock steeds meer stemmen opgaan die oproepen om de Grand Prix te schrappen. De FIA is de laatste weken vooralsnog relatief stil gebleven wat de kwestie Bahrein betreft.