De tweede testdag in Barcelona is wellicht de laatste droge. Voor donderdag en vrijdag wordt nattigheid voorspeld. Sergio Pérez reed in zijn McLaren naar een erg snelle tijd: 1.21.828. Deze tijd is ruim twee tienden sneller dan de snelste tijd over acht dagen Barcelona vorig jaar.

De dag begon meteen al met problemen voor Kimi Räikkönen. Waar hij gisteren maar tot 44 ronden kwam, stonden er tot aan de lunch maar vier ronden achter zijn naam. Ook op de tweede dag zorgden versnellingsbakproblemen ervoor dat hij vooral toekeek. Later in de middag kon hij toch weer de baan op, maar de betrouwbaarheid zal hem zorgen baren. Met de snelheid zit het echter wel goed bij Lotus.

Ook Mercedes kende gisteren weer problemen. Ook daar was er een probleem met de versnellingsbak. Zoals het team in Jerez ook al deed, maakten ze de miserie goed door een groot aantal ronden te rijden. Met een vierde tijd en 121 ronden kende Lewis Hamilton een nuttige dag.

Waar de overige teams langere runs deed met harde, medium en zachte banden, kampt Marussia duidelijk met andere problemen. Het team was volgens starts en pitstops aan het oefenen. De Brit reed gedurende de dag bijna alleen maar in- en outlaps, pas aan het einde reed hij wat snellere ronden op supersofts. Vorig jaar mistte het team de gehele testvoorbereiding, dus dit jaar hebben ze meer tijd om dingen uit te proberen.

Na de lunch richtten de meeste teams hun aandacht op de hardere banden. Ten opzichte van gisteren reden de coureurs ook een stuk meer ronden. Aan het einde van de dag viel wereldkampioen Sebastian Vettel aan het einde van de pitstraat stil. Kort daarvoor maakte hij nog een pitstop, maar een wiel was niet goed vastgemaakt. Daardoor werd de Duitser gesommeerd de auto stil te zetten aan het einde van de pitstraat.

Nadat de auto terug naar de pits werd gebracht, zaten de teamleden lachend toe te kijken vanaf de pitmuur. Toen Christian Horner en Adrian Newey van de muur naar de pits liepen, deden ze echter hard hun best om een zo gefronst mogelijk gezicht te trekken. Na de gebruikelijke afdektechnieken van het team werd de auto (onder een laken) weer de pitbox ingeschoven.

De tijd van Pérez is overigens een snelle, bijna twee tienden sneller dan de snelste tijd in acht testdagen Barcelona vorig jaar. Dat de McLaren lekker gaat, dat bewezen ze in Jerez al. Ook Mercedes-bestuurder Niki Lauda zag al een sterk McLaren. “Zij hebben de zaken naar mijn mening nu het beste voor elkaar”, zegt hij.

Caterham heeft het niet makkelijk in Barcelona. Niet alleen de tijden die ze laten noteren zijn langzaam, ook ziet het rijgedrag van de ‘groenen’ er niet stabiel uit. Charles Pic was een seconde sneller dan gisteren, maar wel ruim een seconde achter de Marussia van Chilton.

De rondetijden op de medium en harde banden liggen rond de 1.28 voor mediums en hoge 1.29 voor de harde banden. Voor morgen en overmorgen wordt er slecht weer verwacht en krijgen de teams waarschijnlijk de eerste mogelijkheid om de nieuwe Pirelli-intermediates en/of regenbanden te gebruiken.

Enkele minuten voor de finishvlag viel de Marussia van Chilton stil, waardoor de sessie vroegtijdig ten einde kwam.

Kijk hier voor de foto’s van de zonnige en warme tweede testdag.

De tijden van de tweede testdag, 20 februari 2013:

 

Positie Coureur Team Snelste tijd Ronden
1 Sergio Pérez McLaren 1:21.848 97
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:22.197 84
3 Kimi Räikkonen Lotus 1:22.697 43
4 Lewis Hamilton Mercedes 1:22.726 121
5 Fernando Alonso Ferrari 1:23.247 76
6 Valtteri Bottas Williams 1:23.561 98
7 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:23.718 70
8 Paul di Resta Force India 1:23.971 62
9 Nico Hülkenberg Sauber 1:24.205 88
10 Max Chilton Marussia 1:25.115 66
11 Charles Pic Caterham 1:26.243 102