Na de eerste 1.21 gisteren van Sergio Pérez is het vandaag Fernando Alonso die onder de 1.22 duikt en de snelste tijd klokt. Tijdens de bewolkte en koelere derde testdag deden de teams in de middag vooral langere runs, waardoor de snelste tijd al in de ochtend gereden werd.

De tijd van Alonso vandaag is een paar honderdsten trager dan die van Pérez gisteren, maar is nog altijd ruim een seconde sneller dan de polepositiontijd van Pastor Maldonado vorig jaar. De snelle tijden vandaag werden vooral voor de lunch gereden. Na het middaguur deden de meeste teams langere runs op de medium en harde banden.

Tevens maakte Adrian Sutil vandaag zijn comeback in de Force India na anderhalf jaar afwezigheid. De Duitser is nog altijd in een strijd verwikkeld met Jules Bianchi om het tweede zitje bij het team. Morgen is de beurt weer aan Bianchi, die in Jerez ook al een dag achter het stuur mocht zitten.

Giedo van der Garde reed vandaag zijn eerste testmeters op Circuit de Catalunya, nadat Charles Pic de eerste twee dagen voor zijn rekening nam. De tijden die de Caterham laat noteren zijn niet spetterend, en misschien nog wel zorgelijker is het feit dat Marussia zowel in Jerez als in Barcelona snellere tijden laat noteren. Natuurlijk is het nog de test, maar met KERS heeft Marussia meer snelheid gevonden. Een kwartier voor tijd zorgde Van der Garde voor de eerste rodevlagsituatie van de dag. Net nadat hij een paar tienden van zijn snelste tijd had geschaafd, moest hij zijn auto in bocht drie langs de kant zetten. 

Romain Grosjean loste Kimi Räikkönen na twee testdagen af bij Lotus. Waar Räikkönen veel problemen kende tijdens die twee dagen en weinig ronden reed, deed Grosjean er vandaag in eentje al veel meer dan de Fin in totaal. De Lotus lijkt de snelheid erg goed te pakken te hebben. Echter is de betrouwbaarheid nog een issue. Grosjean legde vandaag wel zonder problemen een racesimulatie af. Hij had wel vier pitstops nodig vanwege de hevige bandenslijtage. 

Bij Mercedes lijken de dagen van onbetrouwbaarheid en betrouwbaarheid elkaar af te wisselen. Zowel in Jerez als op de eerste dag in Barcelona stond de auto veelvuldig binnen met problemen, om de dag erna vervolgens een groot aantal ronden te rijden. Gisteren reed Hamilton al 121 ronden, vandaag was het Rosberg die eindelijk de tijd had om de auto goed te testen.

De tijden van de coureurs liggen erg dicht bij elkaar. Een seconde zit er slechts tussen de eerste acht coureurs. Het echte gat ontstaat pas bij de achterhoedeteams Marussia en Caterham. Hoewel het natuurlijk nog vroeg is, lijken de twee teams ook komend seizoen vooral met elkaar te gaan strijden om de tiende en elfde plaats in de constructeursstrijd.

Bij Williams hebben ze gekozen om vandaag en morgen beide coureurs testtijd te geven. Vandaag reed Maldonado in de morgen en Valtteri Bottas in de middag, morgen zijn de rollen omgedraaid. Morgen is tevens de laatste testdag van de tweede serie testdagen. De weersvoorspelling voor morgen is inmiddels was aangepast. Waar eerst regen werd verwacht, blijft het nu tot aan de avond droog en licht zonnig.

De tijden van donderdag 21 februari 2013:

Positie Coureur Team Snelste tijd Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:21.875 97
2 Nico Hülkenberg Sauber 1:22.160 91
3 Romain Grosjean Lotus 1:22.188 119
4 Nico Rosberg Mercedes 1:22.611 108
5 Pastor Maldonado Williams 1:22.675 79
6 Valtteri Bottas Williams 1:22.826 68
7 Jenson Button McLaren 1:22.840 71
8 Adrian Sutil Force India 1:22.877 78
9 Mark Webber Red Bull 1:23.024 108
10 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:23.366 106
11 Max Chilton Marussia 1:25.690 58
12 Giedo van der Garde Caterham 1:26.177 93