Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het weekend in São Paulo in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Max Verstappen, Red Bull. Start: 5, finish: 2. Waardering: 9.
Max Verstappen reist met een flinke dosis zelfvertrouwen af naar Brazilië. Hij tempert echter de verwachtingen voor de race daar: “Vijfde of zesde is normaal gesproken het maximaal haalbare”, stelt hij vooraf. In de kwalificatie lijkt dat inderdaad het geval, want als het er echt om gaat in Q3 komt Red Bull er niet aan te pas. Toch is er hoop, want de racepace van de Red Bull is ook in São Paulo goed. Met een goede eerste stint en gedurfde inhaalacties pakt Verstappen de leiding. Niets lijkt een overwinning in de weg te staan, tot achterblijver Ocon op zijn pad komt. Verstappen wordt van de baan gekegeld en ziet zijn overwinning in rook opgaan. Hij haalt de finish nog als tweede, maar is woest. Ocon krijgt er na de race flink van langs. “Je doet alles goed en dan wordt me een overwinning door de neus geboord door zo’n idioot.” Verstappen houdt er een taakstraf aan over.

Leclerc presteert maximaal met P7. © Sutton.

Charles Leclerc, Sauber. Start: 7, finish: 7. Waardering: 9.
Op de valreep haalt Leclerc Q3 in wisselende omstandigheden. Hij kwalificeert zich achter Ericsson, maar de Saubers hebben samen een goede uitgangspositie. Leclerc benut die optimaal. In de race zien we opnieuw hoeveel talent de rookie heeft: hij eindigt als zevende, best of the rest, en haalt belangrijke punten binnen voor Sauber.

Subtop:
Romain Grosjean, Haas. Start: 8, finish: 8. Waardering 8.
Een solide weekend voor de Fransman. Grosjean kwalificeert zich voor zijn teamgenoot en verschalkt Ericsson brutaal in de eerste ronde, waardoor hij weer eens terug is in de punten.

Brendon Hartley, Toro Rosso. Start: 16, finish: 11. Waardering: 7.
Op zaterdag wil het niet lukken bij Hartley: hij strandt al in Q1. Op zondag presteert hij des te beter met P11. Hij rijdt een prima race, al levert het hem net geen punten op.

McLaren rijdt het hele weekend kleurloos achteraan. © Sutton.

Flop:
Fernando Alonso, McLaren. Start: 17, finish: 17. Waardering: 6.
Het hoogtepunt van Alonso’s weekend is op zaterdag. Niet tijdens een sessie, maar vlak na de kwalificatie. McLaren kondigt op dat moment aan dat Alonso in 2019 terugkeert naar de Indy 500. In een persconferentie uit hij zijn enthousiasme. “Ik verheug me er enorm op. Deze race is tot de laatste 20 ronden compleet onvoorspelbaar.” Begrijpelijk dat Alonso zijn heil ergens anders zoekt, want ook in Brazilië loopt het bij McLaren voor geen meter. Alonso blijft in de kwalificatie nog net één Williams en zijn teamgenoot voor. Terrein goedmaken, waar de coureur normaal zo goed in is, lukt deze race niet. Alonso heeft de snelheid niet, ziet zijn teamgenoot voor zich eindigen en pakt en passant ook nog een tijdstraf mee voor het negeren van blauwe vlaggen. Een uitzichtloze situatie; ook in de laatste race over twee weken verwacht Alonso geen mirakel meer. “In Abu Dhabi gaan we er weer vol voor en dan stranden we gewoon weer in Q1. Wonderen bestaan niet.”

Esteban Ocon, Force India. Start: 18, finish: 14. Waardering: 3.
Esteban Ocon eist in Brazilië een negatieve hoofdrol op. Hij is te zelfzuchtig als achterblijver en kegelt daardoor Verstappen van de baan. De Fransman krijgt er terecht straf voor, waardoor zijn kans op een goed resultaat verkeken is.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Brazilië, ligt donderdag 15 november in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.