Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn een aantal van de coureurs die tijdens het raceweekend in Canada in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Valtteri Bottas, Mercedes. Start: 2, finish:2. Cijfer: 9
De Fin is net als Hamilton een Montréal- specialist en heeft zijn teamgenoot er het hele weekend knap onder. Op het eind is het wel kielekiele met de benzine én met Verstappen pal achter zich.

Räikkönen vergooide het niet voor het eerst in Q3.

Subtop:
Kimi Räikkönen, Ferrari. Start: 5, finish: 6. Cijfer: 6
Oud-wereldkampioen Nico Rosberg zegt het op Twitter misschien wel het best: “Kimi is over zijn hoogtepunt heen en verpest het vaak in Q3.” Dat laatste bewijst Räikkönen andermaal in Canada, waar hij bij bocht twee te wijd gaat en z’n rondje weg kan gooien. Pijnlijk, want Räikkönen leek mee te doen om pole. Het is zoals Rosberg aangeeft niet de eerste keer dat The Iceman zijn hoofd niet koel houdt terwijl de druk vol op de ­kwalificatieketel staat. In de race kan Räikkönen geen vuist maken, en hij verliest door de pitstops nog een plek aan Ricciardo. Na een prima begin van het jaar lijkt Räikkönen wat in te sukkelen. Waar voor Canada nog over contractverlenging werd gerept als vanzelfsprekendheid, trekken dit soort optredens dat weer in twijfel. Het is zeker niet zo dat het telkens niks is met Kimi, maar hij is te vaak te wisselvallig, met bovendien te weinig hoogtepunten.

Brendon Hartley, Toro Rosso. Start:12, uitgevallen. Cijfer: 7
De positie van Hartley staat onder druk bij Toro Rosso, maar hij vervult zijn taak keurig in de kwalificatie. Het enige goede aan zijn korte race is dat hij niet gewond raakt als Stroll hem in de muur kwakt.

Flop:
Lance Stroll, Williams. Start: 16, uitgevallen. Cijfer: 5
Is thuis snel klaar, na een botsing met Hartley in de eerste ronde. Dat Stroll de controle verliest, is een kleine fout met grote gevolgen. Hij lijkt de lastige Williams helemaal zat.

Geen weekend om over naar huis te schrijven naar Stroll, al is dat sowieso niet nodig aangezien hij uit Montréal komt.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Canada, ligt donderdag in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.