Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het raceweekend in Monaco in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Daniel Ricciardo, Red Bull. Start: 1, finish: 1. Waardering: 10
Perfect, dat is de enige omschrijving voor Ricciardo’s weekend. Hij is in elke sessie het snelst, behalve de race. Daarin managet hij een reeks technische issues echter subliem en zo wint hij toch.

Een ijzersterk weekend van Gasly in Monaco.

Pierre Gasly, Toro Rosso. Start: 10, finish: 7. Waardering: 9
Zo opvallend als zijn steroptreden in Bahrein was, is Gasly’s performance in Monaco niet, maar in de categorie ‘beste bijrol’ verdient hij zeker een nominatie. De Fransman bouwt zijn weekend zichtbaar op en voelt zich steeds meer op zijn gemak, wat zich in steeds meer snelheid vertaalt. Met de hakken over de sloot haalt hij Q3, maar van de tiende plek werkt hij zich in de race stilletjes naar voren door het langst van allemaal (liefst 37 ronden) op hypersofts te rijden. Daarna is het aanvallen geblazen en pusht Gasly om de gaten te dichten en door stops van anderen naar voren te schuiven. Het levert de zevende plek op. “Een geweldige race!”, jubelt Gasly na weer een volwassen optreden zoals Red Bull-kopstuk Helmut Marko dat van hem verlangt. Dat belooft nog wat, met de update van veertig pk die Honda Toro Rosso voor Canada heeft beloofd.

Subtop:
Nico Hülkenberg, Renault. Start: 11, finish: 8. Waardering: 8

Hülkenberg is ondanks het missen van Q3 positief gestemd voor zondag en voert de ‘contra-strategie’ perfect uit in de race. Blijft op het eind koel onder de druk die Verstappen op hem uitoefent.

Flop:
Lance Stroll, Williams. Start: 17, finish: 17. Waardering: 5
“Een dag om snel te vergeten”, spreekt Stroll na de kwalificatie. Die woorden kan hij na de race herhalen. Daarin loopt hij namelijk al vroeg schade op, rijdt verloren rond en klaagt vooral.

Wéér een weekend om snel te vergeten voor Williams, en Stroll.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Monaco, ligt donderdag in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.