Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het weekend in het Russische Sotsji in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Charles Leclerc, Sauber. Start: 7, Finish: 7. Cijfer: 10.
Leclercs openingsronden zijn super, met zijn move buitenom Magnussen in bocht drie kandidaat voor inhaalactie van het jaar. Hij rijdt daarna eenzaam maar snaarstrak naar P7 als best of the rest.

Max Verstappen, Red Bull. Start: 19, Finish: 5. Cijfer: 9.
Verstappen rekent in zijn verjaardagsweekend niet op cadeautjes en weet dat er gezien een gridstraf voor een motorwissel zonder verrassingen niet meer in zit dan P5. Zondag worden die woorden bewaarheid, al is de manier waarop en het tempo waarmee hij zich voorbij de tragere middenmoters knokt indrukwekkend.

Verstappen maakt in de eerste ronde zes plekken goed, heeft na vijf ronden twaalf plaatsen gewonnen en komt in ronde acht als vijfde door. Zijn afwijkende pitstopstrategie helpt hem na stops van de koplopers zelfs aan de leiding, waar hij 24 ronden blijft. “Het is dat een pitstop verplicht is, anders waren we zo doorgereden!”, zegt teambaas Christian Horner. Horner heeft meer mooie woorden voor de birthday boy: “Hij is nu 21, maar reed als een veteraan.” Zijn enige foutje, zonder echte gevolgen, is het negeren van gele vlaggen in de kwalificatie. Verstappen onderstreept zo in Rusland weer in bloedvorm te zijn. Zelfs met zijn gebrekkige Renault-motor maakt dat de resterende races op voorhand spannender.

Subtop:
Kevin Magnussen, Haas. Start: 5, Finish: 8. Cijfer: 8.
De Deen mag zich zaterdag best of the rest noemen, maar moet in de race behalve (zoals verwacht) de Red Bulls ook Leclerc voor zich dulden. Hij verdedigt echter goed in duel met de Force India’s.

Kim Räikkönen, Ferrari. Start: 4, Finish: 4. Cijfer: 7.
The Iceman lijkt in Rusland eerder de onzichtbare man, zo onopvallend rijdt hij rond op het Sochi Autodrom. Räikkönen komt net een stapje te kort op Vettel.

Flop:
Sergej Sirotkin, Williams. Start: 13, Finish: 18. Cijfer: 5
‘Onze kampioen’, zoals hij door een Russische journalist wordt genoemd, heeft thuis geen best weekend: Sirotkin spint in de kwalificatie en in de race gaat “alles mis”, zoals hijzelf zegt.

Brendon Hartley, Toro Rosso. Start: 20, uitgevallen. Cijfer: 5.
“Gasly verslaan”, dat is, kort maar krachtig, wat Hartley volgens Red Bull-kopstuk Helmut Marko moet doen om zijn plekje bij Toro Rosso voor 2019 veilig te stellen. “Hij heeft daar nog zes races voor”, voert Marko de druk aan het begin van het weekend ook direct op.

In Rusland laat Hartley daarbij niets zien dat hem een plusje in Marko’s aantekeningenboekje zal opleveren. De kwalificatie is vanwege gridstraffen voor de vorm voor Toro Rosso, maar Hartley is daarin toch ruim zes tienden trager dan Gasly. Dan kan Hartley zeggen dat de kwalificatie niet telde, maar wie voor zijn toekomst vecht terwijl de tijd daarvoor wegtikt, doet er toch goed aan zich zoveel mogelijk van zijn beste kans te laten zien. Zondag krijgt Hartley daar de kans niet toe: remproblemen bij beide Toro Rosso’s betekenen een vroege dubbele uitvalbeurt. Zo heeft Hartley nog maar vijf races over om Marko te overtuigen.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grands Prix van Rusland en Japan, ligt donderdag 11 oktober in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.