Bij elke Grand Prix deelt FORMULE 1 cijfers uit aan de coureurs en licht er in Top & Flop een aantal uit. Dit zijn de coureurs die tijdens het weekend op het stratencircuit in Singapore in positieve of negatieve zin opvielen.

Top:
Lewis Hamilton, Mercedes. Start: 1, finish: 1. Cijfer: 10.
Singapore is sinds het hybridetijdperk de achilleshiel van Mercedes, maar dit jaar domineert Lewis Hamilton het weekend op het stratencircuit. In de kwalificatie is het nog even spannend als Mercedes besluit om beide coureurs geen extra run te laten doen in Q1. Met de hakken over de sloot gaat Hamilton als veertiende door naar Q2. In de daaropvolgende sessies stelt de Brit orde op zaken. Met een magistrale ronde pakt hij poleposition. Teambaas Wolff omschrijft de ronde als ‘een van de meest ongelofelijke die hij ooit gezien heeft’. Met Verstappen naast zich kan het tricky worden, maar Hamilton controleert de race vanaf de start. Zijn zege komt geen moment echt in gevaar, al is het nog even spannend als de Mercedes-rijder in verkeer terechtkomt. “Het was een lange race, dit voelde als de langste race van mijn carrière!”, vertelt een opgeluchte Hamilton na afloop. Met zijn zege zet hij een nieuwe stap richting de titel.

Na twee uitvalbeurten scoort Alonso weer punten: hij finisht als zevende.

Fernando Alonso, McLaren. Start: 11, finish: 7. Cijfer: 9.
Alonso laat zien dat de MCL33 ook sterke kanten heeft. De Spanjaard strandt in Q2, maar benut de vrije bandenkeuze optimaal en rijdt met een sterke race naar voren. Zevende is het maximaal haalbare.

Subtop:
Sergej Sirotkin, Williams. Start: 19, finish: 19. Cijfer: 7.
Sergej Sirotkin kwalificeert zich op zaterdag voor zijn teamgenoot. In de race kan de Rus lang door op soft, waarna hij onder meer Pérez, Grosjean en Hartley achter zich heeft. Sirotkin verdedigt (te) fel, maar laat zich wel gelden als echte racer. Door een late pitstop valt hij terug in de uitslag.

Stoffel Vandoorne, McLaren. Start: 18, finish: 12. Cijfer: 7.
Stoffel Vandoorne geeft (weer) veel toe op Alonso en komt op zaterdag niet verder dan Q1. Door een goede strategie wint de Belg zes posities in de race. Het levert hem helaas geen punten op.

Sirotkin toonde zich strijdvaardig in het middenveld; Pérez kwam hem lange tijd niet voorbij.

Flop:
Sergio Pérez, Force India. Start: 7, finish: 16. Cijfer: 4.
Sergio Pérez maakt indruk op zaterdag: hij verslaat zijn teamgenoot en kwalificeert zich als zevende. Een dag later vergooit hij die goede uitgangspositie al snel, want in de eerste bochtencombinatie rijdt Pérez tegen zijn teamgenoot aan. Een doodzonde in de autosport. De Mexicaan claimt achteraf dat hij Ocon niet gezien heeft, maar erg handig is zijn actie niet. De onboardbeelden spreken bovendien niet in zijn voordeel. “Helaas was het mijn teamgenoot, maar het had iedereen kunnen zijn”, stelt Pérez. In de race die volgt worstelt de Force India-rijder vooral met zichzelf. Hij komt Sirotkin rondenlang niet voorbij en wordt ongeduldig. Als het dan eindelijk lukt, raakt hij de Williams alsnog. Een terechte drive through penalty is het gevolg, geeft Pérez zelf toe. De Mexicaan omschrijft de race met recht als ‘zijn slechtste zondag van het jaar’. Na twee goede races finisht hij in Singapore als zestiende; Force India blijft puntloos.

De complete ‘Top & Flop’, inclusief rapportcijfers voor alle twintig coureurs, lees je in de rubriek ‘Team voor team’ in FORMULE 1. Het nieuwe nummer, over de Grand Prix van Singapore, ligt donderdag 20 september in de winkel en bij abonnees in de brievenbus.