Vriend en vijand zijn het erover eens dat de huidige financiële crisis in de Formule 1 voor een groot deel wordt veroorzaakt door de ongelijke manier waarop de sport de winst onder de teams verdeelt. De wil om daar wat aan te veranderen, lijkt er bij de rijke topteams echter niet te zijn.

Afgelopen weekend stelde Formule 1-baas Bernie Ecclestone dat een gelijke verdeling van de winst over de renstallen wat hem betreft geen probleem is – laat de teams een voorstel uitwerken, en de Brit zet er zo zijn handtekening onder. Als we Christian Horner moeten geloven, is zo’n situatie echter nog ver weg: “Dat is een heel lief voorstel van Bernie. Maar als hij de kleinere teams wil ondersteunen, dan is dat zijn eigen verantwoordelijkheid.”

Horner vindt dat Ecclestone en co. een groter deel van de winst voor de teams moeten reserveren, in plaats van geld weg te halen bij de topteams en dat in de kleine renstallen te investeren. “Teams moeten met elkaar vechten, in plaats van elkaar te sponsoren”, zegt de Red Bull-teambaas. “Ieder team heeft zijn eigen deal uitonderhandeld met Ecclestone, en wij moeten ook gewoon binnen een budget opereren.”

Of het daadwerkelijk zin heeft om meer geld in de kleinere teams te steken, betwijfelt Horner overigens. “Al zou je ze het dubbele geven van wat ze nu krijgen, dan nog weet ik niet of Caterham en Marussia uit de problemen zouden geraken. Hun probleem is eerder wat ze uitgeven, dan wat ze binnenkrijgen.”

Mattiacci

Van collega-teambaas Marco Mattiacci hoeft de inkomstenverdeling ook niet op de schop. Net als Horner zoekt hij de oplossing voor de crisis in een vergroting van de inkomsten. “We moeten niet overhaast reageren. Bij Ferrari zijn we ervoor om de taart groter te maken, in plaats van de manier waarop we hem verdelen te veranderen.”

Daartoe heeft de Italiaan verschillende ideeën. “Ten eerste moeten we eens goed kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de sport meer geld binnenkrijgt”, legt Mattiacci uit. “Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat wie in de Formule 1 stapt zich ten volste bewust is van de uitdaging die dat met zich meebrengt. De sport draait nu eenmaal om innovatie, en dat vergt investeringen op de lange termijn.”

Wolff

“We bevinden ons in een verre van ideale situatie. Twee van de kleinere nieuwe teams zijn weg, en andere teams zitten in de problemen”, zegt Mercedes-teambaas Toto Wolff ernstig. De Oostenrijker weet wel hoe het komt dat de grote topteams zulke lucratieve deals hebben bemachtigd: “Bernie wilde de grote teams, die de hoofdrol spelen in de Formule 1, graag onder contract houden.”

“Ik vind niet dat wij als Mercedes het hoofddoel van alle kritiek zijn, omdat we bij lange na niet zoveel krijgen als sommige andere topteams”, pleit Wolff zijn eigen team vrij. Hij lijkt er van alle teambazen van de grote renstallen het meest gematigd in te staan: “Het is aan de teams om met Bernie om tafel te gaan. Hij gaat erover, en als de grotere teams met een soort compromis iets aan de situatie kunnen doen, dan moet daarover gesproken worden.”