Als voor Jean-Éric Vergne de opdracht is om zichzelf in de kijker te rijden voor volgend seizoen, dan is hij daar in Singapore alvast dubbel en dwars in geslaagd. Ondanks twee tijdstraffen legde de Fransman beslag op een knappe zesde plaats.

Tot tweemaal toe wordt JEV door de stewards op de bon geslingerd als hij het niet zo nauw neemt met de belijning van de baan, wat hem in beide gevallen op vijf strafseconden komt te staan. De eerste tijdstraf zit Vergne uit bij zijn pitstop, de tweede wordt na afloop van de race bij zijn eindtijd opgeteld. In de laatste ronden heeft de Fransman op verse banden echter al zo hard gereden (hij haalt Räikkönen, Hülkenberg en Bottas in), dat zijn zesde finishplaats daardoor niet meer in gevaar komt.

“Het was een fantastische race en ik ben enorm blij, zeker gezien de twee tijdstraffen”, jubelt Vergne na afloop. “Ik moest in de laatste ronden zoveel mogelijk pushen en dat heb ik dan ook gedaan. Het was heerlijk om de jongens voor me in te halen.” Voor de race baalde de Fransman nog een beetje dat zijn kwalificatie door een foutje minder goed verliep dan gehoopt. “Ik zei tegen het team dat ik er alles aan zou doen om dat goed te maken, en dat is wel gelukt”, reageert de scheidende Toro Rosso-coureur opgelucht.

Kvyat

De jonge Rus Daniil Kvyat maakt een minder fortuinlijke race mee. Hij komt aan de finish niet verder dan de veertiende plaats. Vanaf de meet weigert zijn drinksysteem dienst, zodat de race voor de debutant op een zware fysieke strijd uitloopt. “Hij begon al snel uit te drogen”, zegt hoofdengineer Phil Charles over Kvyat.

De coureur zelf worstelt tijdens de wedstrijd vooral met zijn auto. “Ik moest vandaag meer met mezelf dan met de auto’s om me heen vechten”, vertelt Kvyat. “De auto was moeilijk te besturen en gleed ook nog eens een hoop. Daarnaast was het hard werken geblazen om op de banden te letten. En dan had ik ook nog eens dat probleem met mijn drinksysteem. Ik denk dat er zonder die problemen wel punten in hadden gezeten.”