Met een opmars van de twintigste naar de negende plek verzekerde Carlos Sainz zich van twee punten. Daniil Kvyat ging van P15 naar P12 en hield daar niets aan over.

Sainz hoorde eerder op zondag dat hij als twintigste zou moeten starten omdat er een versnellingsbakwissel nodig was na zijn crash in de kwalificatie op zaterdag. De Toro Rosso-rijder wist zich echter goed naar voren te knokken. “Dit was een hele goed race voor me!”, doet hij enthousiast verhaal. “Als je me vooraf had verteld dat ik van twintig naar negen zou gaan, had ik ervoor getekend!”

Sainz is uiteraard heel blij met de punten. “We maakten onze eerste stop precies op het juiste moment. We gingen eerder dan de jongens voor ons. Ik reed daarna vijf of zes ‘kwalificatierondjes’ op de zachte banden, wat me vijf of zes plekken winst opleverde”, zo legt hij uit hoe hij zo ver naar voren wist te komen.

“Zonder mijn fout in de kwalificatie had er hier sowieso niet meer in gezeten dan de achtste plek, dus dat we met wat er gebeurd is negende zijn geworden, betekent dat we tevreden mogen zijn. Een resultaat als dit bewijst wel dat we als team sterk zijn en nog altijd beter worden. Ik wil het team ook bedanken voor de goede strategie en pitstops.”

Formula One World Championship 2016, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Sunday 12 June 2016 - Sergio Perez (MEX) Sahara Force India F1 VJM09 and Daniil Kvyat (RUS) Scuderia Toro Rosso STR11 battle for position.

Kvyat eindigde achter Pérez en Alonso.

Kvyat
Terwijl Sainz duidelijk in zijn nopjes is met zijn wedstrijd, was die van teamgenoot Kvyat een stuk minder spannend. “Het was om eerlijk te zijn een saaie race. We probeerden om het laatste punt te vechten met Sergio Pérez, maar hij was net een beetje sneller in zijn Force India.”

Een wissel naar ultra-softs voor de laatste stint mocht niet baten voor de Rus. “Dat setje bracht ons niet wat we hadden verwacht en werd ook verpest in duel met auto’s om ons heen. Ik zat sowieso het grootste deel van de tijd vast in verkeer. Jammer, maar gelukkig is de volgende race volgende week alweer. We kunnen daar dus mooi aan denken en vandaag snel vergeten.”