Drie jaar. Dat is hoelang een nieuwkomer volgens Toro Rosso-teambaas Franz Tost tegenwoordig nodig heeft om op snelheid te komen en het wereldje van de Formule 1 onder de knie te krijgen.

In gesprek met het Oostenrijkse SportWoche legt Tost uit waarom veel teams – in tegenstelling tot Toro Rosso – tegenwoordig niet happig zijn om jonge coureurs te strikken: “Door het testverbod duurt het tegenwoordig drie jaar voordat een coureur zijn draai echt kan vinden in de Formule 1”, stelt hij. “Dat is waarom veel teams wel twee keer nadenken voordat ze een jongeling aannemen.”

Volgens Tost bepalen de eerste drie jaren in de Formule 1 of een coureur doorgroeit en een topper wordt, of niet. Talent is daarbij volgens hem belangrijk, maar niet doorslaggevend: “”Het gaat erom dat een rijder zich ontwikkelt. Talent draagt daaraan bij en is een deel van het geheel, maar het leren begrijpen van de sport is minstens net zo begrijpen.”

“Veel coureurs denken namelijk dat ze er al zijn als ze de Formule 1 hebben gehaald. Alles wat ze eerder hebben gedaan in de opstapklassen, is er echter niet mee te vergelijken. Het racen in die series is als de kleuterklas: het draait om leren en het leggen van een basis. In de Formule 1 ligt het anders. Je moet leven voor de sport, en dat is iets dat slechts weinig coureurs kunnen.”

“Het zijn alleen de echte toppers die het kunnen volhouden om dag-in-dag-uit voor de Formule 1 te leven en ook over de kwaliteiten beschikken die daar nodig voor zijn. Je moet namelijk discipline en uithoudingsvermogen hebben, terwijl je gelijktijdig je passie voor de sport moet behouden en flexibel moet kunnen zijn.”

Tost denkt dat het de grote meerderheid van de Formule 1-coureurs aan die ‘focus’ ontbreekt. De teambaas stelt zelfs al dat hij op de donderdag voor een race kan zien of een coureur een goed weekend gaat hebben of niet: “Concentratie en focus zijn de belangrijkste kenmerken van een goede coureur. Bij veel jongens kun je donderdags aan de manier waarop ze door de paddock lopen echter al zien dat ze niet goed gefocused zijn. Als dat zo is, hoeven ze de race eigenlijk niet eens meer te rijden, want dan wordt het toch niks.”

Bij Toro Rosso heeft Tost met Jaime Alguersuari (21) en Sébastien Buemi (23) overigens twee jonge coureurs die er momenteel bijna drie seizoenen (Buemi) en twee en een half jaar (Alguersuari) in de Formule 1 hebben opzitten. De teambaas laat zich in SportWoche verder niet over dit tweetal uit, maar volgens zijn theorie wordt dus snel duidelijk of zij de top kunnen halen of niet.