Toro Rosso-teambaas Franz Tost is tevreden over de prestaties van zijn nieuwe coureurs, Daniel Ricciardo en Jean-Éric Vergne. “Het is belangrijk om een vonk bij coureurs te zien.”

Eind vorig jaar zette Red Bull Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari op straat. Een nieuw blik Red Bull-talent werd opengetrokken. Ricciardo was al eerder gestald bij HRT en kreeg promotie. Ook Vergne kreeg een kans.

Nu het F1-seizoen bijna halverwege is, is het tijd om de balans op te maken. En Tost is tevreden over de prestaties van het nieuwe duo, al heeft het team nog maar een magere zes punten gescoord. Het staat daarmee negende, voor de nieuwe teams, maar 38 punten achter Force India.

Dat doet volgens Tost niets af aan de prestaties van zijn rijdersduo. “Ik moet zeggen dat ze allebei enorm kundig zijn en tot nu toe goede prestaties leveren”, zegt de Oostenrijkse teambaas in een interview met Formula1.com. “Daniel scoorde in zijn eerste races voor ons punten. Hij werd negende in Australië. Jean-Éric eindigde in Sepang als achtste. Ze hebben veel potentieel en hun vooruitgang is veelbelovend. Ik moet zeggen dat we tevreden zijn.”

Sindsdien raakte echter de klad erin. Er werden geen punten meer gescoord, en dat valt toch wat tegen. “We hadden mogelijkheden en kansen, maar grepen die niet aan. Zo startte Daniel in Bahrein als zesde, maar toverde hij dat niet om tot punten. Jean-Éric reed in Monaco met tien ronden te gaan zevende, maar eindigde als twaalfde. In Valencia kon Daniel makkelijk in de punten eindigen als hij niet met iemand anders was gebotst.”

Ook afgelopen weekend werden er geen punten gepakt. “Maar ze hebben de race uitgereden”, zegt Tost over zijn rijdersduo. “Ze hebben dus meters gemaakt en dat is het aller belangrijkste voor rookies. Wij hebben geen stap teruggedaan, maar de concurrentie is beter gaan presteren.”

Tost heeft een verklaring voor zijn positieve evaluatie over zijn coureurs. “Ik verwacht van goede coureurs om een bepaalde vonk bij ze te zien. Daniel had dat in Bahrein, waar hij fantastisch presteerde. Jean-Éric deed dat in Monaco. Hij reed zevende in zijn eerste F1-race in Monaco en dat is echt niet niks!”

Het is volgens Tost aan het team om een auto te maken zodat de coureurs weer punten pakken. “Ze hebben allebei nu wat meer ervaring. Ze kennen het team beter, de auto beter en weten hoe een raceweekend werkt. Het is nu aan ons, het team, om hun een auto te geven en vooruitgang te boeken met verbeteringen. Ik ben ervan overtuigd dat we dan een goede tweede seizoenshelft hebben.”