Het als zevende geklasseerde Toro Rosso kan haar doel nog bereiken en vijfde bij de constructeurs worden. Dat denkt teambaas Franz Tost, al erkent hij wel dat de betrouwbaarheid dan beter moet worden.

Dat verklaart de baas van Max Verstappen en Carlos Sainz in gesprek met Motorsport.com. “Dat ik nog altijd denk dat we vijfde kunnen worden, komt omdat onze directe tegenstanders niet veel punten voorsprong op ons hebben. Het is dus zeker mogelijk, maar dan moeten we wel punten gaan pakken.”

Volgens Tost heeft Toro Rosso dat in de eerste seizoenshelft namelijk niet genoeg gedaan, al rekent hij dat Verstappen en Sainz niet aan, terwijl het volgens de Oostenrijker ook niet aan de performance van het STR10-chassis ligt.

“We hebben een hele goede auto en twee zeer getalenteerde coureurs, die hun werk uitstekend doen. Als team worden we ook steeds sterker. Het grootste probleem is simpelweg de betrouwbaarheid. We vallen te vaak uit en dat is zeer frustrerend.”

Betrouwbaarheid & resultaten
In veel races waarin Verstappen en/of Sainz uitvielen, lag Toro Rosso volgens Tost immers op koers voor punten. “We hebben vrijwel elke race wel problemen gekend”, verzucht hij. “Niet alleen met de motor, maar ook door fouten van het team”, zo geeft hij toe.

“Het is dan ook overduidelijk dat er werk te doen is, ook voor onszelf. Ik hoop echt van harte dat we onze auto’s in de tweede seizoenshelft vaker aan de finish zien komen”, zegt de chef van de met Renault-motoren rijdende formatie die volgens haar eigen analyse over een zeer sterk chassis beschikt.

“Qua aerodynamica zijn we heel sterk”, stipt Tost aan. “In sommige snelle bochten zijn we net zo snel of vrijwel net zo snel als Mercedes. Op dit vlak heeft het team dus goed werk verricht”, meent de teambaas van Red Bulls opleidingsteam.

Gevraagd of Toro Rosso met een Mercedes- of Ferrari-motor mee zou doen om het podium, antwoordt Tost dat het team ‘daar dicht in de buurt van zou zitten’ en in bepaalde gevallen zelfs ‘absoluut om een podiumplek zou kunnen vechten’.

“Maar de realiteit is dat we nu niet bij het podium in de buurt komen”, erkent Tost. “We moeten desondanks echter gefocust blijven. Het team is zeer gemotiveerd, dus vroeger of later zullen de goede resultaten volgen.”