Toro Rosso-teambaas Franz Tost is van mening dat het onder meer aan de kwaliteit van de Toro Rosso STR10-bolide te danken is dat de rookies Max Verstappen en Carlos Sainz zich zo sterk kunnen profileren.

In interview met Autosport prijst Tost de jonge Nederlander en zijn Spaanse teamgenoot wederom uitvoerig: “Ze hebben allebei geweldige dingen laten zien en bewezen dat we er goed aan hebben gedaan ze binnen te halen”, stelt de teambaas onder meer.

Tost, die Verstappen prijst voor zijn prestaties en strijdlust en Sainz eveneens looft voor ‘hoe goed hij zijn werk doet’, denkt echter dat de sterke prestaties van de twee rookies niet alleen aan hun eigen kwaliteiten toe te schrijven zijn: “We hebben ook een hele goede auto”, verklaart hij.

“Het klopt dat onze coureurs zeer getalenteerd zijn, maar ze zijn nog jong en onervaren. Als onze auto niet zo competitief en makkelijk te besturen was geweest, zouden ze het een stuk moeilijker hebben”, legt de Oostenrijker uit.

Tost herhaalt nog maar eens dat het Toro Rosso chassis niet veel onderdoet voor dat van de beste teams. Het grootste probleem qua performance, zo wijst hij naar een bekende oorzaak, is het gebrek aan vermogen en de onbetrouwbaarheid van de Renault-V6 die achterin de STR10 ligt.

“Ik hoop dat het in de tweede helft van het jaar beter gaat op dat vlak”, geeft Tost te verstaan, nadat hij eerder deze zomer al verklaarde dat Toro Rosso haar doel om vijfde te worden nog kan halen, mits de betrouwbaarheid verbeterd wordt. Momenteel staat Toro Rosso zevende.