Als het aan Toro Rosso-teambaas Franz Tost ligt, treedt de renstal uit Faenza ook volgend jaar aan met Daniil Kvyat en Alexander Albon als coureurs. Maar, het is niet aan Tost: “De beslissing ligt uiteindelijk bij Red Bull.”

“We hebben twee hele goede coureurs”, spreekt Tost zijn tevredenheid uit over de rookie Albon en de dit jaar bij het team teruggekeerde Kvyat, die aan zijn derde periode bij Toro Rosso bezig is.

“Voor mij is Albon, samen met McLarens Lando Norris, de positieve verrassing onder de jonge coureurs”, prijst Tost de nieuwkomer. “Ik denk dat hij een hele sterke tweede seizoenshelft kan hebben, want hij kent de auto en Formule 1 nu. Als we hem een goede auto geven, denk ik dat hij mooie resultaten kan behalen.”
(tekst loopt door onder de foto)

Ook ‘oudgediende’ Kvyat – nog altijd pas 25 – kan op lof rekenen: “Van Daniil wisten we al dat hij snel is. Hij is nu ook volwassen geworden en presteert heel goed.”

Lees ook: Geruchten rijderswissel Red Bull: Gasly maakt zich ‘geen zorgen’, Kvyat: ‘Geruchten komen en gaan’

Vandaar dat Tost de hoop uitspreekt ‘dat we volgend jaar met deze jongens verder kunnen’. Maar, erkent hij gelijk: “De beslissing is aan het eind van de rit aan Red Bull”, zo doelt hij op de broodheer van het kleine opleidingsteam.

Tost verwacht pas ‘eind september, begin oktober’ uitsluitsel, waarbij er twee vragen lijken te zijn. De eerste is of zich nog een Red Bull-talent aandient in de opstapklassen dat klaar is voor de stap naar de Formule 1 en genoeg superlicentiepunten heeft. De tweede vraag is of één van de twee Toro Rosso-coureurs eventueel wordt opgeroepen door het grote Red Bull Racing, waar Pierre Gasly momenteel onder grote druk staat en zijn toekomst niet zeker is.

Lees ook: Geeft Marko Gasly een deadline? ‘Beter presteren tot de zomerstop’