Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft de laatste vijf procent van zijn aandelen in Williams verkocht aan de Amerikaan Brad Hollinger. 

Hollinger heeft daardoor nu vijftien procent van de aandelen van Williams in handen, nadat hij eerder al een belang van tien procent in het team had overgenomen van diezelfde Toto Wolff.

Wolffs betrokkenheid bij Williams dateerde van 2009. Toen kocht hij zijn oorspronkelijke vijftien procent van de aandelen in het team. De Oostenrijker werd er in 2012 vervolgens bestuursvoorzitter, maar stapte begin 2013 over naar Mercedes.

Formula One Testing, Barcelona, Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain, Friday 4 March 2016 - Felipe Massa (BRA) Williams FW38.

Williams-coureur Felipe Massa in de FW38 van 2016.

Bij Mercedes nam Wolff de functie van motorsportchef én teambaas van de Formule 1-renstal op zich, terwijl hij gelijktijdig een belang van dertig procent in het Mercedes F1-team nam.

Wolff moest zijn Williams-aandelen zodoende van de hand doen, hetgeen hij gefaseerd heeft gedaan door eerst in juni van 2014 en daarna in februari 2015 ook al telkens zo’n vijf procent van zijn aandelen aan Hollinger te verkopen.

De Amerikaan Brad Hollinger is een zakenman die zijn geld heeft verdiend in de medische sector. Hollinger is een autosportfanaat, maar vooralsnog niet actief bij het runnen van het team van Williams betrokken.

‘Verrassend emotioneel’
In het persbericht aangaande de transactie laat Toto Wolff weten ‘verrast’ te zijn door hoe emotioneel het voor hem was zijn belang in Williams definitief van de hand te doen. “Ik ben er trots op dat ik via dit team van echte racers de Formule 1 in ben gekomen. Het was een eer om deel uit te maken van de Williams-geschiedenis.”

Teambaas Frank Williams bedankt Wolff op zijn beurt voor diens bijdrage, en voor het feit dat hij zijn aandelen met zorg en ‘aan de juiste persoon’ heeft verkocht. Frank Williams blijft grootaandeelhouder in het team, met 52 procent van de aandelen. Hollinger bezit nu 15 procent, mede-oprichter Patrick Head negen procent. Vier procent behoort toe aan Williams-medewerkers, de overige twintig procent wordt verhandeld op de beurs in Frankfurt.