Toyota-teambaas en -coureur Kamui Kobayashi is onder de indruk van Nyck de Vries, die naast zijn Formule 1- en Formule E-werkzaamheden voor Mercedes ook nog test- en reserverijder is bij Toyota in het World Endurance Championship (WEC).

En laat Toyota haar line-up qua coureurs voor 2023 nou nog niet bevestigd hebben, en Formule 2- en Formule E-kampioen De Vries in theorie beschikbaar zijn. De Nederlander vertelde onlangs in gesprek met FORMULE 1 Magazine ook ‘misschien op een kruispunt’ te komen in zijn carrière.

Lees ook: Wat wordt de volgende stap voor Nyck de Vries? ‘Misschien kom ik wel op een kruispunt’

De Vries’ Formule E-werkgever Mercedes trekt na dit seizoen immers de stekker uit haar elektrische raceteam. Of De Vries aanblijft als dat team in McLaren overgaat, is zeer de vraag. Doorgaan in de Formule E behoort echter tot de mogelijkheden, maar daarnaast zijn er de Formule 1 en het WEC nog.

In de Formule 1 werd De Vries als kandidaat voor 2023 genoemd bij Williams, al lijkt dat zitje nu naar Oscar Piastri te gaan. Een combinatie van een verdere carrière in de Formule E – waar hij volgens The-Race in beeld is bij Maserati – en in het WEC zou echter ook een optie zijn. Met Toyota dan natuurlijk een logische bestemming.

Complimenten van Kobayashi

Bij Toyota, zo vertelt coureur annex teambaas Kobayashi FORMULE 1 Magazine, staat De Vries er goed op. “Wij weten dat hij het talent en de snelheid heeft, en hij beschikt ook over een goede persoonlijkheid. Ik denk dus zeker dat hij binnen ons team zou passen. Ongetwijfeld.”

Of De Vries zo de stap omhoog kan maken van zijn rol als test- en reserverijder, en een toekomst heeft als racecoureur bij Toyota? “Dat hangt er vanaf”, lacht Kobayashi, die zich niet verder in de kaart wil laten kijken en met een knipoog vervolgt: “Als hij naar de Formule 1 gaat, bijvoorbeeld niet!”

“Nyck moet zelf ook kijken wat hij wil”, zegt Kobayashi, die beaamt dat de Nederlander veel opties heeft. Toyota heeft momenteel twee crews in het WEC, bestaande uit in zes coureurs. Kobayashi deelt een auto met Mike Conway en José María López. Ex-Formule 1-coureurs Brendon Hartley en Sébastien Buemi delen een auto met de Japanner Ryo Hirakawa en wonnen dit jaar de 24 Uur van Le Mans.

Lees ook: Toyota pakt vijfde Le Mans zege, Frijns valt uit, De Vries vierde in LMP2

Kobayashi is behalve coureur ook één van de teambazen bij Toyota. Rechts de Nederlandse teammanager John Steeghs.