De Nederlander Rinus van Kalmthout, in Amerika beter bekend als Rinus VeeKay, test woensdag 15 oktober voor de tweede keer een Indycar voor het team van Ed Carpenter Racing. Van Kalmthout hoopt voor 2020 een zitje te bemachtigen in de Indycars.

De negentienjarige Van Kalmthout racet al sinds 2017 in Amerika in de klassen op de zogenaamde Road to Indy – de opstapladder naar de Indycars, de Amerikaanse hoofdklasse qua single-seaters. Afgelopen seizoen kwam hij uit in de Indy Lights, de klasse net onder de Indycars, en werd vice-kampioen achter Oliver Askew.

Met zes zeges en zeven poles achter zijn naam wist Van Kalmthout daarbij genoeg te imponeren om al een eerdere Indycar-test te verdienen, eveneens bij Ed Carpenter Racing (ECR). Afgelopen augustus maakte hij op de Portland Raceway zijn testdebuut met ECR’s Dallara – Chevrolet en klokte gelijk snelle tijden.

Van Kalmthout krijgt nu dus weer de kans te testen voor ECR en zal zijn tweede test afwerken op Mid-Ohio. “Ik voel me vereerd dat het team me weer heeft uitgenodigd om te testen”, zegt Van Kalmthout. “Dit is een geweldige kans om te laten zien wat ik kan.”

Lees ook: Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout gaat Indycar testen

Rinus ‘Veekay’ in actie in de Indy Lights.

“Ik heb veel geleerd tijdens mijn test in Portland en verheug me erop daarop voort te borduren op Mid-Ohio”, aldus de Nederlander, die aanhaalt dat het ‘veel betekent’ dat hij is teruggevraagd door ECR. “Want de testmogelijkheden zijn beperkt in Indycar, dus het is echt een blijk van vertrouwen als je gevraagd wordt om te testen.”

Van Kalmthout kent Mid-Ohio ook al: hij reed er afgelopen seizoen twee races in de Indy Lights en finishte daarbij tot twee keer toe als derde. In de Indy Pro Mazda 2000 won hij er in 2018 twee races. “Het is een baan waar ik echt dol op ben.”

Lees ook: McLaren keert in 2020 terug in Indycar met twee auto’s