Volgens de Engelse krant The Times overweegt Bernie Ecclestone om op korte termijn – en mogelijk zelfs al later vandaag – een plan te presenteren om in de straten van Londen een Grand Prix te houden.

Volgens The Times is Ecclestone bereid om zelf diep in de buidel te tasten en zo’n 43 miljoen euro te betalen voor het recht om een tijdelijk stratencircuit neer te leggen in de straten van de Engelse hoofdstad.

Het circuit moet, zo blijkt uit de eerste berichten, ongeveer 5.1 kilometer lang worden en uitzicht bieden op aansprekende (toeristische) locaties als Buckingham Palace, Trafalger Square, Piccadilly Circus en Parliament Square.

In de Britse media wordt geschat dat delen van de stad zo’n vijf dagen voor het begin van het raceweekend afgesloten moeten worden om de baan aan te leggen, terwijl er daarna drie dagen nodig zouden zijn om het circuit weer af te bouwen.

Volgens Ecclestone zou de Grand Prix een absolute aanwinst zijn voor zowel de Formule 1-kalender als voor Engeland: “Denk je eens in hoe goed een race voor het toerisme zou zijn”, oppert hij tegenover The Times. “Het zou echt fantastisch zijn voor Londen en voor Engeland, veel beter zelfs dan de Olympische Spelen.”

Ook het financieren van het evenement moet geen problemen opleveren, zo benadrukt Ecclestone. “We zouden bereid zijn om een groot deel van de uitgaven van tevoren voor te schieten”, zegt Ecclestone over de race die, zo schatten experts, de organisatie en de stad zo’n 125 miljoen euro per editie zou kunnen opleveren.

Het plan wordt volgens het Britse Metro verder gesteund door de Spaanse bank Santander, die ook erg omvangrijk is in Engeland, en stelt daarnaast dat er nog wordt gekeken of de race overdag gehouden gaat worden of dat het ook mogelijk is om ’s avonds te racen.

De Grand Prix in Londen zou bovendien niet ten koste gaan van de race op Silverstone, maar gewoon een volgende toevoeging op de racekalender worden, die de komende jaren naar verwachting verder wordt uitgebreid.

Foto: Jacques Villeneuve geeft een demonstratie in de straten van Londen met een Sauber BMW. © Sutton Images.

Santander heeft een video-impressie gemaakt van hoe een stratencircuit in Londen er uit zou kunnen komen te zien: