Bij het voorbereiden op mijn interview met Frank Williams, dat in editie 14 verschijnt, stuitte ik op een recensie van het boek ‘A different kind of life’ geschreven door Virginia Williams, de vrouw van Frank. Op zich al opmerkelijk dat zijn vrouw een boek heeft geschreven over hem, maar er was iets anders dat mijn interesse wekte.Nadat ik het boek even had gegoogled, kwam ik terecht op de site van amazon.co.uk, waar ze ook tweedehands boeken verkopen. Voor nog geen vier euro had ik het boek in huis. Een goede deal, want het boek geeft je een geweldig inzicht in de persoon die schuil gaat achter Frank Williams.

Claire Williams zorgde voor de overige input. Claire is de dochter van Frank en Virginia die bij Williams op de persafdeling werkt. Binnen het team is er overigens niks te merken van de familieband en worden zaken en privé strikt gescheiden gehouden. Claire werkt dan ook nauwelijks met haar vader. Toch is ze erg openhartig als het op het boek aankomt.

Ze is trots op het boek dat een intiem kijkje geeft in het leven van de familie Williams. Meest aangrijpend is het moment dat Virginia haar man voor het eerst ziet na zijn ongeluk. Toen het boek in 1991 gepubliceerd werd, was Claire dertien. “Ik vond het vreselijk dat mijn moeder het boek had geschreven. Het was veel te openhartig. Op die leeftijd wil je echt niet weten wat je ouders uitspoken in de slaapkamer. En nog erger – dat al mijn vrienden het ook wisten nadat ze het boek hadden gelezen.”

In haar voorwoord schrijft Virginia dat Frank de belangrijkste reden is waarom ze het boek geschreven heeft. Hij herinnert zich nog maar weinig van de tijd rond het ongeluk dat hem vanaf de schouders verlamd heeft. Ook heeft hij nooit gevraagd hoe moeilijk die tijd voor zijn vrouw geweest moet zijn. Ze hoopte dat hij het te weten zou komen als hij het boek zou lezen. Inmiddels zijn we achttien jaar verder maar Frank Williams heeft geen enkele keer interesse geveinsd in het boek. Sterker nog, de teambaas weigert pertinent het boek te lezen.

Zou het te confronterend zijn?

Claire vertelde dat heel toevallig afgelopen donderdag een nieuw boek verschenen is over haar vader (Williams: The legendary story of Frank Williams and his F1 team in their own words” door Maurice Hamilton). “Ik verwacht niet dat hij het zal lezen. Erger nog iedereen binnen het team houdt angstvallig zijn mond zodat Frank het niet weet, anders zijn de poppen aan het dansen.”