Terwijl de hele wereld baalt dat de terugkeer van Michael Schumacher in de soep is gelopen en Luca Badoer dit weekend de Ferrari van Felipe Massa bestuurt, vind ik het persoonlijk te gek dat Badoer rijdt.Ik heb niks tegen Michael Schumacher, dat vooropgesteld. Het is een geweldige coureur die niet voor niets zeven keer wereldkampioen is geworden. Maar ik hem al zo vaak in actie gezien. We hebben hem bejubeld en uitgebreid afscheid genomen, maar zijn tijd is gewoon geweest.

Luca Badoer is een heel ander verhaal. Hij is eigenlijk een beetje een cultheld geworden in de Formule 1. Die jongen gun je echt een succesje. Dit is alweer zijn tiende seizoen als testrijder bij Ferrari. Daarnaast heeft hij het dubieuze record op zijn naam staan van coureur met de meeste GP-starts zonder een punt te scoren. In 1999 was hij heel dichtbij. Op de Nürburgring lag met zijn Minardi vierde toen plotseling, met de finish in zicht, de versnellingsbak het vergaf.

In Italië werd Badoer beschouwd als een grote belofte, maar zijn carrière is nooit echt van de grond gekomen. Het laatste decennia neemt hij genoegen met een rol in de luwte als testrijder. Toch droomt hij al vanaf kinds af aan om ooit een keer voor Ferrari te mogen racen.

Die droom is nu werkelijkheid geworden. “Tot gisteren heb ik hierover gedroomd en was ik in de wolken van het feit dat mijn droom werkelijkheid zou worden. Vanochtend klapte ik weer op de grond met het besef dat die droom voorbij is en dat er nu daadwerkelijk gewerkt moet worden om te zorgen voor een happy end door een goed resultaat te behalen.”

Snel ging het allemaal niet. Tenminste niet op de baan. In de pitstraat was hij wél de snelste coureur van de dag. Niet één, niet, twee, niet drie, maar liefst vier keer (!) overtrad hij de snelheidslimiet van 60 km/u. Wat hem op een totale boete van 5400 euro en een reprimande kwam te staan. Een duur grapje van onze cultheld.

Zelf leek hij er na afloop van de vrije trainingen niet erg over in te zitten. Hij was tevreden over hoe het was gegaan en sprak de hoop uit morgen beter te presteren. Er is echter één valkuil. Badoer is een notoire rokkenjager en de mooie Spaanse meiden zouden zijn droom wel eens in de weg kunnen staan.

Tijdens zijn debuutrace op het Zuid-Afrikaanse Kyalami voor Lola BMS Scuderia Italia was hij te laat voor de eerste vrije training. Waarom? Omdat Meneer de kersverse Formule 1-coureur meteen uitgebreid gebruik maakte van zijn nieuw verwonnen status en nog in bed lag met wat vers opgepikt vrouwelijk schoon…